Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Ilon pilaaja

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) myöntää tavanneensa puolueiden vaalikampanjoita rahoittaneet liikemiehet uudelleen eduskuntavaalien jälkeen toukokuussa 2007.
Helsingin Sanomien mukaan Vanhanen illallisti virka-asunnollaan Kesärannassa muun muassa Kehittyvien Maakuntien Suomelle rahaa kanavoineiden liikemiesten kanssa. Aiemmin Vanhanan on kiistänyt tienneensä tarkkaan, ketkä rahoittivat keskustan vaaleja.
Helsingin Sanomien tietojen mukaan illanviettoon osallistuivat Ideapark-yrittäjä Toivo Sukari, Tokmanni-konsernin omistaja Kyösti Kakkonen ja hänen yhtiökumppaninsa Seppo Saastamoinen. Paikalla olivat lisäksi Suomi-Soffan toimitusjohtaja Harri Toivainen ja Motonet-ketjun entinen pääomistaja Lauri Juntunen.
Tilaisuuteen osallistuneilla liikemiehillä on tiiviit kytkökset kiinteistöpalveluyhtiö Nova Groupiin.
Tapaamisessa oli mukana myös keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen. Vanhasen mukaan kyseessä oli vaalien jälkeinen suhdetoimintatilaisuus.
Vanhanen on kärsinyt muistamattomuudesta myös aiemman rahoittajatapaamisen kanssa. Vanhanen sanoi viime viikolla eduskunnan tenttauksessa muistaneensa paikan väärin, kun kansanedustaja Jukka Gustafsson (sd.) kysyi häneltä noin vuosi sitten tammikuussa 2007 järjestetystä tapaamisesta Kehittyvien Maakuntien Suomen edustajien kanssa.
YLE Uutiset
 
Kysymys siitä, onko pääministeri valehdellut eduskunnan edessä, on poliittisten käytöstapojen kannalta vakava kysymys. Sen vakavuus liittyy siihen nauttiiko hallitus eduskunnan luottamusta ja onko pääministerillä edellytykset jatkaa tehtävässään. Tällä kertaa taustalla on kuitenkin paljon laajempi asia, vaalirahoituksen avoimuus. Nykyaikaisessa mediayhteiskunnassa vaalirahoitus vaikuttaa merkittävästi siihen, kuka pääsee käyttämään ylintä poliittista valtaa. Siksi äänestäjillä on oikeus tietää, mitkä tahot ovat vaalirahoituksen takana.

xxx
 
Aatteellisten yhdistysten, kansalaisjärjestöjen ja ammattiyhdistysliikkeen antama vaalirahoitus ei demokratian näkökulmasta sisällä samanlaisia ongelmia kuin yksityisten yritysten antama vaalirahoitus. Niiden olemassaolo ei tähtää yksityisten voittojen kartuttamiseen vaan jäsenistön etujen ajamiseen. Ammattiyhdistysliikkeen asettamat yhteiskunnalliset tavoitteet ovat sen jäsenistön asettamia tavoitteita. Tuki puolueille ja ehdokkaille tähtää näiden yhteisten tavoitteiden edistämiseen. Ilkka Kantola TS 19.6.2009


Tarkoituksenmukaisuus pyhittää keinot

Pääministeri Matti Vanhasen muistin palautuminen pakon edessä on tietenkin selvä todiste siitä, että hän ei ole puhunut totta. Tarkemmin sanottuna hän on tahallaan ja tarkoituksella jättänyt kertomatta asioita, sillä tuon tasoinen muistamattomuus olisi niin  näkyvä ja vakava henkilökohtainen haitta, että se johtaisi jo omien toimesta paikalta poispotkimiseen.

Yleiseltä kannalta keskeistä on se, että hän on valehdellut eduskunnassa. Se on vakava kysymys, kuten Ilkka Kantola kolumnissaan toteaa.
Matti Vanhasen turva on kuitenkin hänen asemansa pääministerinä ja se, että hän on keskustalaisten silmissä ollut oikealla asialla hankkinut puolueelle rahaa varmistaakseen pääministerin paikan porvarihallituksen johdossa.
Kokoomuksen ja RKP:n  piirissä vaalirahoitukseen liittyvät kysymykset eivät kuulu synniksi lueteltaviin tekoihin. Vihreiden kohdalla ollaankin sitten jo perimmäistä kysymystä lähellä. Voiko puolue olla hallituksessa, jota johtaa pääministeri, joka on kauppakeskusrakentamisen apumiehenä?

Vihreät roikkuvat vallassa


Vihreät ovat juuri vaihtamassa uutta puheenjohtajaansa hallitukseen ja puolue silmin nähden nauttii valassa olemisesta, joten arvaan, että vihreiden kauan näkyvissä ollut poliittinen ahneus ohittaa periaatteet. Avautuuko hyväuskoisten äänestäjien silmät, on vielä epävarmaa, mutta selvää on, että vihreiden sädekehä erilaisena puolueena on tämän jälkeen lopullisesti mennyttä.

Puolueet ovat erilaisia

Ilkka Kantola pohdiskeli erilaisen rahoituksen merkitystä ja hän näki henkilöyhteisöjen eli kansalaisjärjestöjen tuen oman ryhmänsä etujen ajamisessa sallittavampana kuin voittoa tavoittelevien yritysten  oman kassan kartuttaminen.
Ilkan ajatuksen lähtökohtana näyttää olevan, että hän ei usko puolueiden luokkaluonteeseen. Porvarilliset puolueet ovat pitkään ja onnistuneesti pyrkineet tähän ja yrittävät kaikin keinoin häivyttämään eroja esimerkiksi slogaanilla vastakkainasettelun aika on ohi. Puolueiden luokkaluonne paljastuu kuitenkin kannattajaprofiileista: Varakkaiden  omistajien  sekä yrittäjien enemmistö tukee kokoomusta, Keskustassa taas kannattajien ytimen muodostavat maata omistavat ja maata viljelevät sekä heidän perilliset.  Porvarillisten puolueiden tukeminen on ymmärrettävää heidän kannattajien ytimen mielestä ja perusteltua myös yhteiskunnallisen intressin valvonnan kannalta. Tätä ei vaan haluta kertoa, koska kokoomuksen ja keskustan on saatava kannatusta myös palkansaajien keskuudesta ja sen vuoksi ihan heidän edustamansa ideologian perusteella porvaripuolueet ovat sitä mieltä, että omistajat saavat tehdä rahoillaan mitä tahtovat, sen sijaan ammattiyhdistyksen rahat ovat jäsenten rahoja, eikä niitä saisi käyttää vastoin jäsenen omaa poliittista kantaa. Vallirahoitus asetelma on siten johtamassa siihen, että yksityisten henkilöiden ja yksityisten yritysten antama tuki on sallittua, mutta kollektiivinen tuki sen sijaa kiellettyä.

Vaalirahoituskeskustelu on johtamassa siihen, että eriarvoisuus tulee lisääntymään ja markkinoiden ylivalta kallistuu entistä selkeämmin porvarilliselle suunnalla.

SDP ei pärjää tempuilla

Julkinen puolueiden rahoitus lehdistötukineen tehostaa tätä kehitystä. Porvarillisella puolella on lehdistöä heidän tukenaan. Maakuntalehdet ovat kallellaan Keskustaan  tai Kokoomukseen ja näin porvaripuolueet voivat käyttää lehdistörahatkin mainontaan. Sen sijaan vasemmisto tuhlaa rahansa melko tehottomiin julkaisuihin, joilla ei ole sanan levittämisen kannalta suurtakaan merkitystä. 
Tämä asetelman murtaminen voi tapahtua vain syvässä yhteiskunnallisessa murroksessa. EU- vaalien tulos ei ikävä kyllä antanut viitettä sellaisesta, vaikka Obaman valinnassa olikin hisatoriallista havinaa, johon näytti  vaikuttaneen ratkaisevasti vastustajan jääräpäisyys.

Ilmasto on kaaos-tilassa. Siihen vaikuttavat monet hyvin erilaiset  tekijät, joiden ennustaminen on lähes mahdotonta. Sama pätee mielipideilmastoon. Siksi ainut oikea tapa markkinointialakynneesä olevalle puolueelle  on yrittää pärjätä  oman asian esiintuomisella. Joskus, kun vilpittömästi yrittää, voi löytyy sellainen perhosen siiven isku että se vaikuttaa vaalituulien kääntymiseen.   mr