Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Lauri Laine: Uuden alku

Sd-ryhmäpuheenvuoro  8.6.2009
Naantalin tilinpäätös- ja tarkastuskertomusasiakirjoista 2008.

Nyt on poikkeuksellista, kun käsittelyssä on neljän kunnan ja yhden kuntayhtymän tilinpäätökset ja tarkastuskertomukset. Tilinpäätökset osoittavat Naantalin kaupungin pärjänneen vielä kohtuullisesti vuonna 2008, mutta liittyvillä kunnilla on jo näkynyt  taantuma,  jonka vaikutuksia ei vielä ole kaikkialla edes tiedostettu.  Naantalissakin merkkejä taantumasta jo näkyi loppuvuodesta. Turun seudun kunnista Naantalilla on kohtuulliset mahdollisuudet selvitä saaristokuntana vaikeiden aikojen yli ilman uusia kuntaliitoksia.

Turun kaupungin tulee kosintaansa tai pakkoliitospuheisiinsa lisätä, mitä hyötyä ehdotuksista olisi tavalliselle kuntalaiselle. Nykypuheissa puhutaan epämääräisesti kilpailukyvyn paranemisesta. Mitä se on? Onko näyttöä, että Suu-kunta parantaisi alueen hyvinvointia. Meidän on vaikea siihen uskoa, kun emme edes tiedä . miten mitataan kilpailukykyä, ja mistä nuo parannukset   liitoksen myötä tulisivat hyvinvointiin. On myös tehdä asiallinen selvitys koko Turun alueen palvelujen maksajista ja käyttäjistä, jotta puheet ympäristökuntien Turun rahojen käyttämisestä asettuisivat oikeisiin mittoihin.  Selviäisi myös, paljonko Turku käyttää ja hyötyy  ympäristökunnistaan. Loppuisi jatkuva puhe Turun hyväksikäyttäjistä ja siivellä eläjistä

Naantalin tilinpäätös on myöhässä.  Henkilöstötilinpäätös on ollut kaupunginhallituksessa vasta 1.6.           On parannettava  henkilöstön työnjakoa ja organisointia, jotta asiat saadaan ajallaan valmiiksi.

Eläkeiän nostaminen on ollut puheenaiheena ja Naantalin henkilöstönkin sanotaan eläköityvän. Nykyisen henkilöstön keski-ikä on naisilla n 46 ja miehillä reilut 47 vuotta,  matkaa on tavoiteltuun 65 vuoteen lähes 20 vuotta. Sinä aikana saadaan se vanhempien työntekijöitten hiljainen tietotaito talteen hyvällä henkilöstöpolitiikalla.                                                                                                                                                                      Eläkeikä Naantalissa on myös valtakunnan tasoa korkeampi n. 61 vuotta,  kun valtakunnassa se on 58,7 vuotta. Eräillä toimialueilla sairauspäivät ovat suuria, satamassa oltiin terveimpiä. Johtunee raikkaasta meri-ilmasta.

Tasekirjasta näkyvät valtuuston asettamat tavoitteet ja niiden toteutumiset. Ne ovat vain kovin yleispiirteisiä,  eikä ole sellaisia mittareita, millä pystyisi toteutumista seuraamaan.  Lautakuntien  tarkemmat tavoitteet ja ovat vaikeammin löydettävissä, mikäli sellaisia on lainkaan tehty. Jatkossa tulee kiinnittää enemmän huomiota siihen, miten tavoitteet asetetaan sellaisiksi, että niitä pystyy lukemaan, ja että  mittarit saadaan kunnollista seurantaa varten.

Toimintakertomuksessa olisi ollut hyvä nähdä myös selvempi raportti kaupungin riskien hallinnasta. Nyt näkyy vain,  että vakuutukset ovat ajan tasalla.

Sopimusten määrästä ei ole minkäänlaista  rekisteriä. Varmaan sellainen tehdään ensi vuodeksi.

Liittyvien kuntien tilinpäätökset eivät sisällä merkittäviä muutoksia niitten talousarvioihin,  eikä tavoitteisiin. Tilinpäätökset olivat lähes ajallaan ja kertoivat paljolti kuntien ”alasajoa” ja liittymisen valmistelua.

Lopuksi toteaisin, että tämä käsittely olkoon uuden alku. Saaristo-Naantalin on nostettava kunnianhimotasoa: Aikatauluista on pidettävä kiinni ja informaatiota on parannettava. Valtuutetuille tulee tuoda päätettäväksi hyvät tavoitteet ja keinot, mittarit niiden seuraamiseen. Tällä tavalla parhaiten voimme suunnata demokraattisilla päätöksillä niukkenevia resursseja tasapuolisesti vanhojen ja uusien naantalilaisten palveluihin.