Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Krapularyyppy on sallittu Naantalissa

Hesarissa  11.12.2008 pääkirjoitustoimittaja Paavo Rautio muisteli, että 1991 pääministeri Esko Aho sanoi: ”Elvytys on kuin krapularyyppy”. Elvytys on nyt sallittu niin USA:ssa, Euroopassa kuin Suomessa että myös Naantalissa eikä Matti Vanhanen tiedä edes itse karapulasta mitään!

Edellisen laman aikana Naantali uskalsi rakentaa nykyisen kaupungintalon. Talo valmistui Naantalin 550-vuotisjuhliksi ja otettiin käyttöön sisäministeri Mauri Pekkarisen vihkimänä vuonna 1993 kesällä.
Se oli viisas teko, vaikka silloinen kaupunginjohtaja sen rakentamista ehdotti siirrettäväksi. Talo saatiin n. 10 mummon miljoonaa arvioitua halvemmalla.  ”Naantali on kahden kaupungintalon loukussa”, pilkattiin valtamediassa. Mutta niin vain kävi, että entisen kaupungintalon siis Postin toinen kerros muutettiin kirjastoksi ja kolmannesta kerroksesta saivat pienyritykset tiloja, joita kaupunki taas tarvitsee. Tyhmät päättäjät olivat silloinkin asialla. Kukapa niitä muistaisi.

Vuonna 1992 tapahtui myös, että verotulot tyrehtyivät yhtäkkiä, kun Neste lopetti huonon tuloksen vuoksi veronmaksun. Kaupungin virkamiesjohto ehdotti käytännössä irtisanomisia ja vuoden mittaisia lomautuksia mustalle listalle joutuneille viran ja toimenhaltijoille.  Ideologia oli lainattu ylijohtaja Sixten Korkmanilta: ”Syntiemme sovittamista ei tule siirtää velanoton avulla seuraaville ikäpolville.” Niin ei käynyt vaan solidaarisesti kaikki osallistuivat lomautuksiin. Naantali ei siten valinnut raainta linjaa silloinkaan.

Nyt on tilanteessa samankaltaisuutta. Taantuma on tulossa ja verotulot ovat laskussa. Naantali ei korota veroja ja velkaantuu. Vanhainkotia ja Karvetin koulua laajennetaan. Markku Tuuna sanoi rehellisesti, että elvytämme tietämättämme eli päätökset on tehty ennen taantuman merkkien ilmaantumista.  Merkittävintä on, että hankkeista ei ole edes ehdotettu luovuttavaksi. Ja työpaikkojakin lisätään, vaikka kuntaliitoksen olisi pitänyt niitä vähentää. Eli elvytystä harjoitetaan ja pidetään peukkuja pystyssä, että tässä onnistumme.

Neste on ollut Naantalin syömähammas ja talouden vankka pohjamme. Pienikin takaisku tuntui Naantalissa moukarin iskulta. Naantalin onneksi yhtiö selvisi niistä ja osoittautui pieneksi vikkeläksi selviytyjäksi öljynorsujen tanssiareenalla. Toivotaan, että edelleenkin Nesteen paikallisen johdon ja työntekijöiden innovatiivisuus pitää pintansa ja yritetään yhdessä vielä hyväksytyn elvytyksen nimissä pitää hieno dieselhanke hengissä. Sitä tarvitsevat Turun seutu ja tietenkin Naantali, eikä sen vertaisia muualta maasta löydy.  mikko rönnholm