Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Nesteen diesel on kestävä ja työllisyyden kannalta hyvä hanke

Kaupunkiuutisten Neste-kriitikko Urpo Lehtimäki on Naantali Yrittäjien nokkamies ja keskustan kunnallisvaaliehdokas, jolla on kokemusta myös vihreydestä. Hän on taitava valokuvaaja ja harrastaa kulttuuria. Hänen laaja-alaisesta osaamisesta vakuuttuu, kun tutustuu hänen  vaikuttaviin  kotisivuihin: www.urpolehtimaki.fi/  Suosittelen.
Hänellä on kokemusta maaseudusta, maataloudesta ja maatalouskonekaupasta. Nykyisin hän on maalämpöyrittäjä.

Hän on oikeassa ja väärässä

Hänellä on mielipiteitä: Hän on vastustanut Turun seudun pohjavesihanketta ja Naantalin Energian myyntiä. Hän suhtautuu epäilevästi maakaasun tänne tuontiin ja Nesteen dieselhankkeeseen. Hän näkee niissä pitäytymistä vanhaan ja epäilee, ettei tulevaisuuden rakentaminen näiden varaa ole viisasta.
Perustellusti voi todeta, että hän on oikeassa, kun otetaan riittävän pitkä tähtäin. Saatavuudessa voi olla vaikeuksia muutaman kymmenen vuoden päästä ja suurella varmuudella viimeistään 100 vuoden kuluttua maailman menon on perustuttava muunlaiseen järjestelmään. Tätä samaa vaatii ilmaston muutoksen hallinta jo lyhyemmällä aikavälillä.  Mutta….

Liikeenne vaatii polttoaineita

Tämän päivän kuvassa öljytuotteita syövät autot ovat aina läsnä. Lähivuosikymmeninä ei niistä luovuta, joten öljyn jalostaminen jatkuu vielä pitkään ainakin oman horisonttini taakse. Jalostusasteen nostaminen on järkevää.   Muilla kuten kiinteillä polttoaineilla korvattavissa olevan raskaan öljyn keventäminen dieselpolttoaineeksi maakaasun avulla tuntuu viisaalta varsinkin, kun se on ollut vielä taloudellista. Naantalin dieselhankkeen kannattaminen ei ole kestävän kehityksen vastaista: Siinnä jo tehdyt investoinnit saavat jatkoaikaa ja jo käytössä oleva alue valjastetaan tehokkaampaan käyttöön. 

Maakaasulla tuotetaan enemmän sähköä, jota lämpöpumput tarvitsevat

Sähkön ja lämmön yhteistuotannon kannalta maakaasu on paras fossiilinen polttoaine ympäristön ja korkean rakennusasteen eli sähkön tuotannon kannalta. Biopolttoaineiden käyttäminen Turun seudulla on saatavuuskysymys; 150 kilometrin hankinta-alueelta voidaan saada vain osaan kokonaistarpeesta
 biopolttoainetta, joten joudumme turvautumaan aina fossiilisiin tuontipolttoaineisiin.
Energiapolitiikan tavoitteiden kannalta lämmön tuotannon yhteydessä olisi aina silloin, kun se on mahdollista, tuottaa sähköä. Sähkö tarvitsevat energiatehokkaat lämmitysjärjestelmätkin, kuten maa- ja ilmalämpöpumput, jotka ovat energiatehokkuuden kannalta hyviä. Puhdasta sähköä pystytään tuottaman vain ydinvoimaloissa eikä niitä ehditä rakentamaan, eikä niitä kannata rakentaa niin paljon, että voitaisiin siirtyä Ruotsin paljon käytössä olevaan sähköpohjaiseen lämmön tuotantoon. Jos taas sähkö tuotetaan kiinteän polttoaineen lauhdelaitoksissa, ei lämpöpumpuista ole juurikaan energia- tai ilmastopoliittista hyötyä.
Luonnollisesti Naantalin satamaolosuhteet suosivat hiiltä, mutta maakaasun muiden ominaisuuksien ja muiden käyttökohteiden vuoksi on täällä päädytty tukemaan maakaasua yhtenä polttoaineena.

Työpaikat, yrittäjät ja Naantalin kaupungin talous puoltavat Nesteen hanketta.

Piittaamattomuus Nesteen työpaikoista olisi kova isku talossa työskenteleville melkein 400 hengelle ja lukuisille alihankkijoille, joita varmaan löytyy Naantalin yrittäjienkin joukoista.
Nesteen toiminnan tyrehtyminen olisi myös kunnallistaloudellisesti raskas menetys; Siitä seuraisi parin veroprosentin nostotarve.  Muistutettakoon mieliin, että Naantalin kaikki omat pääomat ja melko paljon niiden päällekin on tullut Nesteeltä. Naantalin kaupungilla on aivan erityinen syy olla tukemassa Nesteen pyrkimyksiä Naantalissa. Hankkeet sopivat hyvin yleiseen energia- ja ilmastopolitiikan tavoitteisiin ja hankkeella voitaisiin täyttää lähiaikojen suhdannekuoppaa.
Erityisesti kriittiselle kirjoittajalle on syytä tähdentää, että hankekokonaisuudella on välillisesti erittäin suuri vaikutus Naantalin ja lähiseudun yrittäjien toiminataedellytyksiin.