Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Pormestarille tietä antakaa

Aamutelkkarissa 6.8.2008  pohdittiin pormestarimallia. Tällä hetkellä vain Tampere on siirtynyt ja ensi vuoden alussa Pirkkala on siirtymässä pormestarijärjestelmään. Kuntaliitossa arvellaan, että seuraavan vaalikauden aikana malli saisi lisää kannatusta.  Seuraavien vaalien jälkeen valittaisiin ehkä 20 pormestaria.

Tampereen pormestari Timo P. Nieminen kehui mallia odotuksia paremmiksi.  Neljä viidesosaa valtuutetuista piti sitä Tampereella  onnistuneena. Pormestari on omilla toimillaan, siivoustalkoilla ja muilla sellaisilla tempuilla, saanut imagoaan kohennettua. Miten malli tosiasiallisesti toimii, lienee vielä epäselvää. se on kuitenkin nähty, että merkonomi ainakin valtuustossa  päihittää tohtorin!

Turun ”puolimatkan” malli eli päätoiminen kaupunginhallituksen puheenjohtaja ei saanut toimen viimeiseltä hoitajalta Pekka Ruolalta kehuja. Tiedän monen muunkin turkulaisen olleen skeptinen alusta alkaen sen järkevyyden suhteen. Se vain sattui sopimaan aikoinaan muutamille itseään potentiaalisena puheenjohtajana pitäneille. 
Homma sopii eläkeläiselle tai opiskelijalle, mutta ei aktiiviuralla olevalle. Kaupunginjohtajan ja hallituksen päätoimisen puheenjohtajan toimien yhteensovitus on vaikea, ellei suorastaan mahdotonta. Voi olla, että yksi syy tämäkin siihen, että vähän voimattomalta on Turun uusi kaupunginjohtaja tuntunut.

Olen kunnallisuran aikana istunut pienen kaupungin kaupunginhallituksessa, jota on johtanut virkamieskaupunginjohtaja tai luottamusmies. Jos näin jälkeenpäin arvioin, niin kyllä virkavaltaisuus on nykyisin suurempaa, kuin se oli kaupunginjohtajan puheenjohtajakaudella. Henkilöillä ja ajalla on tietenkin merkityksensä. Mutta missään tapauksessa ei voi tehdä sellaistakaan johtopäätöstä, että joku malli ilman muuta olisi demokraattisempi.

Ruotsalaisilla on kunnallisneuvossysteemi: Voitolla oleva puoli saa kaupungin rahoista vastaavan homman ja oppositio esim. sosiaalipuolen tai. sivistystoimen. Lautakunnissa on puolipäiväiset puheenjohtajat ja neljännespäiväiset varat. Mutta Ruotsissa on pitkät listat, joten kyse on puolueiden välisestä kampanjoinnista, jossa tosin henkilöillä on painoarvonsa.

Jos pormestari tullaan valitsemaan suoralla vaalilla, menettää valtuusto entisestään asemiaan. Puolueiden paikallinen osasto muuttuu pormestarin vaaliorganisaatioksi tai kuihtuu kokonaan. Pormestareita voi olla monenlaisia. Se on todennäköistä, että laajemman luottamushenkilöorganisaation motivaatio vähenee ja muuttuu helposti muodolliseksi keskustelufoorumiksi.
Naantalin kokoisella paikkakunnalla on toistasataa aktiivista luottamushenkilöä. Heidän panosta ei pitäisi vähätellä. Pormestari tuskin toisi sellaista tehokkuuslisää, joka korvaisi menetyksen puhumattakaan siitä, kosketuspinta asukkaisiin vähenisi ja ohenisi.
Naantalin tilanne ei ole kuntalaisen jokapäiväisen vaikuttamisen kannalta optimaalinen, kun Timo Kvist asuu Turussa. Hänen läsnäolopuutetta korvaavat helpommin kiinni saatavat luottamushenkilöt, jotka sitten vievät terveisiä joko sordiinoituna  tai terästettynä eteenpäin.
Ajatelkaapa sitäkin asiaa, että paikallislehdillä ja katuparlamenteilla olisi vain yksi henkilö kaluttavana ja kadehdittavana. Kyllä nykymallissa on sentään paljon hyviäkin puolia.