Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Kenen joukoissa seisot

 Mikko Rönnholm:

Työntekijä + toimihenkilö = palkansaaja

Mielenkiintoinen periaatteellinen keskustelu syntyi Salon 12.5.2008 puheenjohtajapaneelin jälkeen kysymyksestä: työläinen, palkansaaja vai toimihenkilö?
Palkansaajien joukkoon kuuluvat tietenkin työläiset ja toimihenkilöt.  Mutta mikä on työläisen ja toimihenkilön ero. Työläinen oli perinteisesti ruumiillista työtä tekevä ja haalareita käyttävä, toimihenkilöllä oli kravatti.  Nykyisin ero on hankalammin määritettävissä. Työnteko on samankaltaistunut. Monet suorittavaa työtä tekevät tarvitsevat laajoja tietoja ja taloudellinen vastuu on suurta. Itsenäisyys ratkaista asioita on kasvanut eikä palkkakaan ole aina huono. Toimihenkilö voi tehdä yksitoikkoista säädeltyä työtä pienellä palkalla. Näistä syistä johtuen sosio-ekonominen jaottelu tuntuu monessa tapauksessa keinotekoiselta.

Ja siitä syntyykin kysymys: Miksi tätä epäselvää ja aikansa elänyttä asetelmaa ylläpidetään?  
Vastaukseni on, sitä tarvitsee porvarillinen politiikka. Jos palkansaajien joukkoa ei eroteltaisi kauluksen mukaan, voisi syntyä käsitys, palkansaajalla on yhteinen intressi, jota erityisesti ajaa yksi puolue samalla  tavalla, kuin kokoomus on yrittäjien ja pääoman puolue ja Keskusta  maanviljelijöiden ja  maanomistajien puolue. Johdonmukainen päätelmä tästä olisi että Sdp on palkansaajapuolue.  
Kokoomus ja Kepu ovat siinnä onnellisessa asemassa, että heidät peruskannattajat ovat uskollisia, koska tietävät puolueiden hoitavan heidän asiat aina. Mutta vaalien voittamiseksi tarvitaan palkansaajien ääniä. Siksi on tehtävä erottelu toimihenkilöiden ja työläisten välille. On jopa luotava väärä kuva siitä, että metallimies ja sairaanhoitaja taistelevat keskenään palkoista, vaikka kaikki tietävät, että korealainen suuromistajan yhtiön kassasta ei  TYKS:n hoiturin palkkoja makseta.


Mutta ei tämä näin yksinkertaista ole. Kun ihminen ihminen on, hän ei leimoja ota huvikseen. Ihmisellä on oma mieli. Hän haluaa olla itsenäinen ja tehdä ratkaisuja omista lähtökohdista, jotka useasti ovat ulottuvuudelta omaa toimintaympäristöä laajempia. Hän on kansalainen: naantalilainen, suomalainen ja eurooppalainen. Häntä kiinnostaa menneisyys, tulevaisuus sekä maa, meri ja ilma. Hän haluaa kehittyä ja vastaanottaa elämyksiä. Näistä kaikista muodostuu kokonaisuus tai sieltä löytyy tärkeä yksityiskohta, joka ratkaisee hänen suhtautumisensa politiikkaan ja määrää hänen äänestyskäyttäytymisen.
Ja kaiken kukkuaraksi johtopäätöksiä tehdään vaikutelmista, joiden tarjoilusta vastaavat tiedotusvälineet.
Politiikan toivottava vuoropuhelu voi siis joskus olla toivotonta.