Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Musiikkiopistoa tarvitaan entistä enemmän

Mikko Rönnholm,5.12.2007

Naantalin Musiikkiopisto 35 vuotta

Tällä viikolla saimme upean huomionosoituksen  90 vuotuisen itsenäisyyden kunniaksi. Suomen peruskoululaiset ovat taas menestyneet Pisa-tutkimuksessa. Luonnontieteissä olimme suvereeneja. Tämä on koululaitoksellemme ja siellä työtään tekeville paras kiitos. Koululaisemme eivät aivan samalla tavalla menesty kouluviihtyvyydessä ja sosiaalisuudessa. Siis oppimisen lisäksi on löydettävä keinoja itsensä toteuttamiseen ja luontevaan kanssakäymiseen.

Tänä vuonna on televisiossa ja kahvipöytäkeskusteluissa ollut ”elämä käsissä”. On pohdittu elämäntapojen merkitystä elinikään. Olemme saaneet lukea otsikoita, joissa väitetään kulttuurin harrastuksen olevan liikuntaakin tärkeämpää hyvän ja pitkän elämän kannalta.

Viime vuosina Suomi on niittänyt menestystä kypäräpäisissä urheilulajeissa, suomalainen hullunkin rohkea sisu on ollut valokeilassa. Hieman vähemmällä metelillä ovat suomaiset musiikkitaiteilijat valloittaneet maailman konserttilavoja. Ja mekin saamme täällä Naantalissa musiikkijuhlilla vuosittain seurata, kuinka hyvin maannaiset ja -miehet  pärjäävät kansainvälisten huippujen kanssa.

Taas viimepäivinä pintaan nostettu keskustelu julkisten hyvinvointipalvelujen priorisoinnista voi panna jonkun ajattelemaan, että musiikin opetus ei olisi lakisääteistä eikä siten koulutoimen ytimeen kuuluvaa julkista toimintaa?

Oma näkemykseni on jo musiikkiopiston perustamisvaiheessa mukana olleena päättäjänä, että pienenä kaupunkina Naantali teki aikoinaan viisaan päätöksen perustaessaan Musiikkiopiston. Musiikin harrastus vaatii kouluopetusta syvällisempiä mahdollisuuksia. Se laajentaa tiedollisen oppimisen piiriä. Musiikin harrastus näyttäisi avaavan tien parempaan ja pidempään elämään. Musiikkiopisto voi olla tie ammattiin ja jopa kuuluisuuteen, kansallisiin urotekoihin.

Tänä päivänä olen entistä vahvemmin samaa mieltä. Me tarvitsemme Musiikkiopistoa.
Lainaakin tässä HS:ssä 17.11.2007 professori Veli-Matti Värrin yhdessä lehtori Olli-Jukka Jokisaaren kanssa laatimaa kolumnia:
"Kun talouselämä on korotettu uskonnon, isänmaan ja moraalisen auktoriteetin rooliin, myös kasvatus on mukautumassa pelkäksi hyödyn välineeksi. Kilpailukyky ja tehokkuus ovat lastenkasvatuksen välineellistäviä moraalinormeja." Perushyveet - Kohtuullisuus, oikeudenmukaisuus, rehellisyys, lempeys, ja toisen kunnioittaminen ovat syrjäytetyt.
Jokainen arvannee mihin yhteyteen vahvat mielipiteet liittyvät.
Aulis Sallinen sanoi muutama vuosi sitten Musiikkijuhlien avajaisissa, että jos Irakin sodan eri osapuolet olisi pistetty soittaman eli ensiksi harjoitelmaan samaan kvartettiin, ei mitään sotaa olisi syttynyt.
Arto Noraksen sellon opettaja Paul Tortellier puolestaan aina toisti, että musiikki voi pelastaa maailman.

Kiitän Naantalin kaupungin puolesta Naantalin Musiikkiopistoa sen johtoa ja henkilökuntaa arvokkaasta panoksesta musiikkikulttuurin ja inhimillisen elämän puolesta. Toivotan opettajille ja oppilaille innostusta ja menestytä ja kiitän vielä henkilökohtaisesti monista Musiikkiopiston tarjoamista elämyksistä. Niiden avulla Naantalissa on ollut ilo osallistua monenlaisiin jopa muutoin raskaisiin tilaisuuksiin.