Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Taiteella on käyttöä

Mikko Rönnholm Timo Kvist: Colori Vissuti avajaisissa
2.7.2007 .


Kun valokuvataiteilija Timo KvistinIncontri casuali” näyttely oli hänen 50-vuotispäivänsä aikoihin Turussa, esitin, että "satunnaisia tapaamisia" voisi olla Naantalissakin. Tässä aiheessa ei Timoa tarvitse montaa kertaa yllyttää ja niinpä näyttely on uudessa asussa ja "elettyjen värien" muodossa tänään täällä Naantalin pienellä Taidehuoneella. 

Satunnaisia kulkijoita menee tämän talon ohi paljon - yli 100.000 on varmaankin määrä. Tämä näyttely ei ole täällä maksimaalisen kävijämäärän saamiseksi, vaan arvelen, että tämä näyttely tarjoaa valikoivalle kävijälle elämyksen. Sellaista väkeä Naantalissa käy ja enemmänkin heitä toivotaan tänne tulevan.


Kuvat tietenkin puhuvat puolestaan, enkä ole alan tuntija, jotta voisin lausua niistä jotain pätevää. Sen sijaan voin sanoa, että kuvia on katsottava - so. täyttyy katsoa. Ne pysäyttävät enemmäksi ajaksi kuin kameran laukaisuun menee. Kuvien sisään voi löytää ja monessa kohdassa myös tunnelmaan pääsee. Se on melkoinen saavutus teknologiaa hyväksi käyttävällä taidemuodolle.

Tämä näyttely , kun asettaja on kaupunginjohtaja, voi olla korkeakynnyksinen: Kuka nyt byrokraattien taiteesta olisi kiinnostunut tai siiten ei kehdata astua sisään. Toivotaan kuitenkin, että uteliaisuus voittaa, ja että alan harrastajien lisäksi näyttelyyn poikkeaisi myös kadun kulkija ja naantalilainen ja erityisesti Timon työtoverit. Täällä voi päästä vilkaisemaan kaupunginjohtajamme virkakuosin sisälle. Harmaan asiallinen juristi muuttuu kuvien kautta humaaniksi kulttuurin kanssa eläväksi taiteilijaksi. Väitetään, että arkipäivän rutiinien osaamisen lisäksi tulevat ajat vaativat tuntevaa sosiaalisuutta. Havainnointi - tuo kamerasilmä - on tärkeä näkökulma voidakseen olla vähän syvällisemmin uskottava kanssakäymisessä. Hieman jopa pelottaa, mitä Timon hallitsemalla taidolla tallentuu hänen omalle kovalevylleen esimerkiksi kaupunginhallituksen käsittelyn moninaisista vaiheista. Näyttely on ainakin tässä mielessä vuorovaikutteinen.

Jokainen tilaisuus pitää käyttää hyödyksi. Olen tänä alkukesänä teknisenä avustajana tehnyt aitaa Turun työttömän kaupunginvaltuutetun kanssa. Aidan edessä on energiayhtiön jakokaappi. Hankaloitti työtä vähän, mutta enemmän harmitti ympäristön kannalta. Nuo vanhan Naantalin kaunistukset ovat parhailla paikoilla, kuten tiedämme. Mestarin idea oli, että ne voisivat olla paremmin ympäristöön sopivia: On esitetty, että ne kaivettaisiin maahan, näkymättömiin. Mutta se on kallista ja hankalaa käyttää. Mutta voisiko välttämättömyydestä tehdä mahdollisuuden sitten, että ne voisivat toimia taulun kehyksinä?
Siksi tänään tässä tilaisuudessa, kun paikalla on tunnelman ymmärtäviä päättäjiä, ehdotan, että järjestäisimme ideakilpailun noiden pakollisten rumilusten eli teknisten kaappien käyttämisestä siten, että ne olisivat ilo silmälle.