Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Niin makaat kuin petaat

Mikko Rönnholm
16.5.2007 Kaupungin kevätjuhla Kaivohuone

Naantali on hyvä kaupunki asua ja tehdä töitä. Mutta Naantali on myös hyvä kaupunki juhlia, vai mitä. Tervetuloa
Mutta aloitetaan tämä tilaisuus vähän samaan tyyliin, kuin kirkossa, joten teen kuten papit ja selostan seremonian kulkua.

Paikka on tuttu ja turvallinen Naantalin Kaivohuone ja Rannikon laulumiesten avaus kuuluu traditioon. Täällä on tervetuliaispuhe ja muu ohjelma on arvokasta. Nimittäin saamme nähdä ja kuulla tanssikoulu Boleron ja vanhojen orkesterin (keski-ikä 13v) esitykset. Ja sitten tulee keittiömestari kertomaan illan tarjoilusta ja järjestelyistä. 
Vaikka kaikki eivät ehkä tykkääkään paikkojen arpomisesta, on siinnä taustalla hyvää tarkoittava ajatus, yhteisestä Naantalista eli että työpaikasta ja asemasta huolimatta tuntisimme kuuluvamme samaan joukkoon ja että samalla oppisimme vähän tietämään mitä kaikkea tässä kaupungissa tehdään ja minkälaisia kanssaihmisiä täällä työskentelee.

Vielä pari ilmoitusasiaa:
-Kaupunginjohtaja Timo Kvist pyysi välittämään valittelunsa, että hän jouti vaimonsa sairauden vuoksi vaihtamaan Pääsiäiseksi suunnitellun lomamatkansa tähän ainoaan työtehtävien hoidon kannalta mahdolliseen hetkeen. Hän on Roomassa ja hengessä mukana.
-Ja toiseksi 23 kaupungin palveluksessa olevaa ovat hyvin arvosanoin suorittanut työnsä ohella johtamisen erikoisammattitutkinnon. Siis itsensä kehittäminen kaupungin palveluksessa on toivottavaa ja mahdollista myös käytännössä.

Hyvät kuulijat.

Ainahan on tapana sanoa, että elämme historiallisia hetkiä. Jotenkin kuitenkin tuntuu, että nyt ajassa on poikkeuksellisen suuren muutoksen tuulia.
Naantalin historia on ollut olemassaolon taistelua. Esimerkiksi 1700 luvulla turkulaiset yhdessä Uudenkaupungin, Rauman ja Porin edustajien kanssa tekivät aloitteen valtiopäivillä Naantalin kaupunkioikeuksien poistamisesta. Yksi syy oli, että naantalilaiset pelasivat yhteen saaristolaisten kanssa ja taisivat siinnä sitten vähän unohtaa suorittaa kruunulle kuuluvia maksuja. Tämä episodi päättyi ensin onnellisesti eikä asia edennyt, mutta sitten se sai onnettoman sinetin, kun venäläiset tulivat Ison Vihan aikaan tänne Varsinais-Suomeenkin ja näin keskinäiset riidat unohtuivat. Tuli suurempia murheita.
Tuosta ajasta voi saada, kun oikein mielikuvitusta käyttää yhteyden tähän päivän eli naantalilaisten ja saariston asukkaiden suhteisiin eli saaristokaupunkihankkeeseen, joka juuri nyt on ajankohtainen ja aktiivisen työn alainen.

Mutta enne kuin tähän päivään ja nykyisiin asetelmiin tulee, päätin suorittaa pienen kirjallisuustutkimuksen: Kaivoin esiin professori Matti Kuusen kirjan: "Kansanhuumorin kuka kukin on." Kirjasta löytyi kaksi kaskua:

Piirilääkäri A.A. Branders Naantalissa ei yleensä suostunut antamaan hoito-ohjeita, ellei potilasta tuotu tarkastettavaksi.
• Sehän on samanlaista kuin jos pyytäisitte suutaria paikkaamaan rikkinäisiä saapasta ja saapas olisi jätetty kotiin.
Kerran oli Askaisissa Järven talossa tappuri kaatunut kuljetettaessa isännän päälle. Talon renki soiyi hätäissään tohtorille ja kertoi, että isäntä jäi kaatuvan tappurin alle:

Mitä nyt tehdään?
• Nostakaa nyt ensiksi tappuri pois isännän päältä, neuvoi Branders.
Ja jos isännässä on muuta vikaa, niin tuokaa tänne.

Kaskusta voi päätellä, että Naantalista on haettu apua aikaisemminkin Askaisistakin, joka nyt ei tähän suuntaan ole halunnutkaan tulla

Merimaskun Mälsälän Ylistalon rusthollarilla August Lindbergillä oli varma käsitys , että kaikki asiat kuntakokouksissa olivat herrojen alkuun panemia ja siis vastustettavia. Emäntänsä kerran tiedustellessa kokousuutisia Lindberg vastasi:
En mnää oikken tiär ett mikä asia siäl mahro eres oll, mutta aikatavall siäl väkke otetti ja vasta mnää pisti.
Toisella kertaa Lindberg kokuksessa ilmoitti kannatuksena jollekin vastaanpistäjälle:
kanatettaa, meijä akka kannatta kans.

Neuvottelujen tässä vaiheessa voi todeta, että toistaiseksi Lindbergejä ole näkynyt ja asiallisessa hengessä on selvitetty, miten voisimme toimia yhdessä siten, että kaikille tulisi hyötyä.
 
Naantalilla ei ole laajentumishaluja eikä tarpeita. Mutta emme mekään voi olla varmoja tulevissa oloissa meidän hyvien olosuhteittemme säilyvyydestä. Tasavallan lait määräävät meitäkin ja tunnustettava on sekin, että kyllä me hyödymme asemastamme Turun kaupunkiseudulla. Siksi meidän on osallistuttava ja annettava oma osamme. Saaristo ja siellä pitkäaikaiset yhteistyökumppanimme Rymättylä ja Merimasku ovat parhaita kavereita meille.
Voimme tällä rakenteella vahvistaa myös Naantalin matkailubrandyä saaristoelementillä ja siitä taas hyötyy koko Turun seutu, joten tämän järjestelyn uskomme sopivan myös Turulle ja muille naapureillemme, joiden kansaa pyrimme lisääntyvään yhteistyöhön.

Kuntaliitoksen päätöksenteon valmistelu on kiivaassa käynnissä ja henkilöstöasiat ovat keskeisimpiä sopimuskohtia. Kaikesta voi päätellä, että mitään suuria uhkia ei ole olemassa, sen sijaan uusia mahdollisuuksia kyllä. Kaikki on meistä itsestämme kiinni:
eli "niin makaat kuin petaat" Iloiselle juhlalle on kaikki edellytykset.

Hyvää kevättä!