Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Potkuoptiot

Yritykset jakavat tänä vuonna viime vuoden tuloksistaan omistajilleen osinkoja enemmän kuin koskaan. Samaan aikaan jaellaan myös potkuja, kuten Sohlbergin perheen omistama Perlos alkuviikosta 1 100 työntekijälleen Pohjois-Karjalassa.

Työllisyys kasvaa, mutta etenkin pörssiyhtiöt ovat jo tänä vuonna ehtineet ilmoittaa tuhansien työntekijöiden vähennyksistä. Yhden potkut voivat olla toisen onni: useimmiten irtisanomisista ilmoittavien pörssiyhtiöiden osakekurssi nousee, mikä tietää optioiden kautta lisää liksaa yritysten johdolle.

Entinen kansanedustaja, euromeppi ja Fortumin johtaja Mikko Rönnholm (sd) esitti jo muutama vuosi sitten Elisan massairtisanomisten yhteydessä optiomallia, joka jakaisi kurssinousun mannaa irtisanotuillekin.

Rönnholm ehdotti, että pörssiyhtiöstä potkut saaneelle työntekijälle myönnettäisiin optio-oikeus, jolla hän saisi nostaa fuduja seuraavien viiden vuoden aikana yhtiön osakkeita irtisanomista edeltäneen viiden vuoden palkan suuruisella määrällä. Optio-osakkeen hinta olisi irtisanomista edeltäneen kolmen kuukauden jakson keskikurssi.

30 000 euroa vuodessa ansaitsevan työntekijän optio-oikeus olisi siis 150 000 euron suuruinen. Perloksen keskikurssi on viime joulukuun alusta sahannut noin 3,20–4,00 euron haarukassa. Irtisanotut voisivat ostaa viiden vuoden aikana 3,60 euron hintaisia osakkeita 41 667 kappaletta.

Jos Perloksen kurssi nousisi vaikkapa viiteen euroon, potkut saanut hyötyisi optioistaan 58 334 euroa. Tämä optiopotti olisi yli kymmenkertainen keskimääräisen perloslaisen yt-neuvotteluista saamaan kipurahaan verrattuna. Yksin viime keskiviikon 3,74 euron kurssilla optiomalli olisi tuottanut saman kuin yt-neuvottelut keskimäärin.

Malli tietysti edellyttää, että duunarilla olisi millä ostaa optio-osakkeita. Jos kurssi ei nousisi, ei se tuottaisikaan, mutta se toisaalta osoittaisi firman olevan todellisissa vaikeuksissa eli irtisanovan aidon pakon edessä. Perloksen tapauksessa osakekurssi pomppasi pohjilta yli neljään euron, kun yhtiö kertoi aloittavansa yt-neuvottelut.

Rönnholm esitti vaihtoehtoisesti mallia, jossa väkeä irtisanovan yhtiön johdolle ei maksettaisi optioita tai ainakin potkujen vuoksi niiden hyötyä leikattaisiin.

Tämä malli perustuu vanhaan ja koeteltuun Oma suu on lähempänä kuin pussin suu -viisauteen: saneeraaja harkitsisi ainakin kaksi kertaa vaihtoehtoja potkuille. Ei kai kukaan enää tosissaan usko, että optioiden ainoa tarkoitus on sitouttaa johtajat yritykseen?


JARMO AALTONEN  Kahviautomaatilla HS Talous 11.3.2007