Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Äänestäminen herrain herkkua


Timo J. Tuikka analysoi puolueiden ohjelmia ja tekoja (HS 11. 2.). Hänen mielestään erot ovat mitättömät. Toisaalta Tuikka havaitsi, että puolueita myydään henkilöiden imagoilla. Hänen havaintonsa on, että "politiikka on poistunut politiikasta".

Jos Tuikka vaivautuisi katsomaan puolueiden taakse ja sisälle, hänen havaintonsa olisi monipuolisempi. Puolueiden jäsen- ja kannattajakunnan perusteella erot ovat selvät: Pääoman omistajien keskuudessa kokoomuksen kannatus on suurinta, maanomistajien parissa keskustan. Sdp:n äänestäjät elävät palkkatuloilla.

Kokoomus tarvitsee kuitenkin kannatusta myös palkansaajien keskuudesta. Ennen asia oli helppo: Toimihenkilö oli työnantajan puolella ja korkeampi koulutus antoi paremman palkan. Kaiken yläpuolella oli isänmaallisuus ja sitäkin korkeampia voimia. Nyt kaikki on toisin. Koulutus ei takaa hyvää palkkaa, ja toimihenkilöt ovat pois potkittujen listojen kärjessä. Ei ole sinivalkoista pääomaa, eikä rahalla ole isänmaata. Palkansaajien osuus kansantulosta on laskenut 55 prosentista 45 prosenttiin, ja yli 80 000 euroa tienaavat saavat yli 60 prosenttia pääomatuloista.

Keskusta on voimissaan vieläkin siksi, että Suomessa on 300 000 ruokakuntaa, jotka omistavat maa- ja metsätalousmaata. Sdp:n lähtökohdat ovat myös selkeät: Puolue on palkansaajien ja kuluttajien liike. Aikoinaan tämän joukon tunnisti haalareista, ja juuri tuo haalarileima on ollut monelle pienpalkkaiselle, maailmantalouden rakennemuutoksen pelossa kaksin käsin raatavalle "kaulusköyhälistön" edustajalle ylitsepääsemätön.

Koska palkansaajat kuitenkin ovat ratkaiseva ryhmä vaalien kannalta, ei oikeistopuolueiden kannata korostaa kannattajakunnan eroja. Markkinavoimilla on Tuikan sanoin "oma vahva missio". Tämän mission läpiviennin markkinat ovat ostaneet apureiltaan mainostoimistoissa ja toimituksissa. Asiakysymysten sijaan jankutetaan, ettei puolueilla ole niin väliä ja huomio tulee suunnata henkilöihin. Ja kun kansalle tarjotaan vaalien aikaan politiikan sijaan sirkushuveja, ei ole ihme, että äänestämisestä on tullut lähinnä herrojen herkku.

MIKKO RÖNNHOLM (HS: 25.2.2007 sunnuntaisivut)
Lisää aiheesta: