Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Jaana Malmikare vaatii ryhtiä valmisteluun

Sosialidemokraatit ovat selvillä Suomen kuntakentän ongelmista. Varsinais-Suomessa on paljon pieniä kuntia. Nykyinen kuntajaotus on peräisin menneiltä ajoilta. Tiedämme ihan paikallisesti, että vanhusväestön lisääntyminen vaati palveluja ja palvelut taas lisää resursseja eli rahaa eli "Jotain tarttis tehrä"

Valtio on tietenkin laskenut, että pienet kunnat tulevat valtiolle kalliiksi ja siksi suurempiin yksiköihin siirtyminen vähentää paineita velkaisen valtion kassaan.
Naantalinkin kohdalta on kysymys siitä, että meidän, kuten tapana on sanoa Luojan suomaa (satama) ja valtion tuomaa (energiateollisuus), hyvyyttä jaetaan laajemmalle.
Ottajia on. Turku mielellään traditionsa mukaisesti halusi käyttää hyödykseen Naantalin resursseja. Ja ellei kuntaan pääse käsiksi suoraan, niin sitten verotuksella: On esitetty malleja, joissa yhteisöverot menisivät seutukunnan pussiin, tai joissa kunnallisvero jaettaisiin asuinkunnan ja työssäkäyntikunnan kesken. Uhkia siis on, vaikka niistä ei juuri nyt vaalien alla ääneen puhutakaan.

Naantali on siis kahden tulen välissä. Molemmissa tapauksissa näyttää käyvän niin, että naantalilaiset ovat viimeistään pitkällä tähtäimellä menettäjä.
Uskomme kuitenkin, että kuntalaisten itsehallinnon puitteissa ovat mahdollisuudet määrätä kunnan suunnasta paremmin pienemmässä joukossa, kuin suureen tuntemattomaan mentäessä. Ehkä hyvällä hallinnolla voidaan välttää suurimmat menetykset. Se vaatii kuitenkin naantalilaisilta nykyistä paljon jämptimpää linjaa.

Olenkin mennyt jo asioiden edelle siksi, että on syytä kurkistaa, mitä selvitys voi tuoda tulleessaan.
Totta kai lopullisen valinnan paikka on vasta selvitysten ollessa valmiina.

Mutta me eilisessä kokouksessamme tunnistimme, että selvitystyön epäonnistuminen tai sen huono tulos naantalilaisten kannalta voi olla kohtalokas: Jos esitys on niin huono, ettei synny päätöstä yhdistymisestä, seuraa siitä epävarmuutta ja uhkaa Turun suunnalta. Jos taas yhdistyminen tehdään huonoin ehdoin, siitä joutuvat naantalilaiset kärsimään lopun ikänsä.
Tästä seuraa, että yhdistymissuunnitelma on tehtävä kunnolla; tiedolla ja taidolla.

Ennusmerkit eivät ole hyvät. Tästä suuresta asiasta kaupunginhallitukselle tehty pohjaesitys oli puolentoista sivun mittainen selvitys, vaikka kyseessä oli tämän valtuuskauden ylivoimaisesti tärkein esitys. Ollaankohan hallinnossamme tosiaankin oltu ajan tasalla. Kokouksessamme eilen esitettiin jopa arvio, että onko syynä tähän ylimielisyys, laiskuus tai jopa kykyjen puute, kun asiaa ei ole paremmin valmisteltu.

Siksi me vaadimme selvää suunnitelmaa selvityksen tekemisestä.
Koko prosessin tulee olla luottamushenkilöiden johtamaa ja tavoitteellista. Virkamiesjohdolta vaadimme kunnollista ja kattavaa valmistelua. Tähän työhön on myös saattava mukaan kaikki luottamushenkilöorganisaatiot, eikä tässä asiassa voida unohtaa missään vaiheessa eteenkään valtuustoa. Tiedon on kuljettava reaaliajassa, sillä meillä valtuutetuilla on vastuu ja se edellyttää, että naantalilainen näkökulma sanelee.

Meidän sosialidemokraattien tuen hankkeille voi saada vain avoimella yhteistyöllä ja muistamalla, että naantalilaisten palveluja ei saa tässä yhteydessä heikentää eikä huonompiosaistenkaan naantalilaisten asemaa unohtaa.