Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Mikko Rönnholmin puheenvuoro valtuuston kokouksessa

Valtuuston kauden viimeisessä kokouksessa käytetty puheenvuoro

500- vuotta sitten

Ensi vuonna juhlitaan Agricolaa, uskonpuhdistajaa ja Suomen kielen kehittäjää. Juhlat koskevat Naantaliakin. Katollisuuden muuttaminen protestanttisuudeksi saa meiltä useimmilta hyväksynnän ja kiitoksen. Mutta mitenkä tilanteeseen olisi suhtauduttu täällä. Vaikutukset tuskin olivat sen hetken naantalilaiselle myönteiset? Ympäröivä maailma muutti paikallista elämää ja elämän edellytyksiä. Siihen oli sopeuduttava, sillä suuriin valtakunnallisiin asioihin ei ollut sanan sijaa.

50-vuotta sitten

50 vuotta sitten käynnistyi Nesteen jalostamon, josta tuli Naantalin Sampo ja lippulaiva. Tänä syksynä tuli kuluneeksi 50 vuotta IVO:n voimalaitosten perustamispäätöksestä. Maailma ja Suomi muuttuivat ja Naantali muutoksen mukana ja vieläpä hyvään suuntaan. "Luojan luomaa ja valtion suomaa", on ollut tapanani kertoa vieraille meidän menestystekijöistä. Mutta lisään, että kyllä tämän kaiken olisi voinut myös tuhria, enkä yleensä nimeltä mainitse ketään enkä mitään, mutta käännän katseeni ja viittaan kintaalla itään.

Naantalin kaupungin taseessa olevat omat pääomat ovat satamassa toimivien yritysten tuomia. ja se ei ole vähän se.

Maalaiskunta liittyy

Teollinen kehitys ja suotuisat tulot tekivät mahdolliseksi reikäleipäkunnan liittymisen.: Siis mahdollisuudet ja järki löivät kättä. Ja tästä alkoi ennennäkemätön ja kokematon kehitys, jos lähes yhtäjaksoisesti olemme saaneet nauttia siitä näihin päiviin asti, paitsi, että....

Lama ja verotuksen rakennemuutos kohtelivat kovin kourin.

Me jouduimme matokuurille, 1990-luvun alussa, kun lama idänkaupan ongelmin ja verorakenneremontti romahduttivat talouden. se oli muistutus kuolevaisuudesta tai paremmin siitä, että meistä riippumattomat syyt voivat heilutella meitäkin, vaikka omahyväisyydessämme emme sitä aina halua muistaa silloin ne tuovat hyvää tullessaan. 
Tämä herättää kysymyksen, onko meillä kykyä vastata tulevaisuuden haasteisiin muissakin kuin luovan tuhon olosuhteissa?
Ehkä. Yksi loistava esimerkki on juuri yllä kerrottu Naantalin ja maalaiskunnan liitos.

Tuleeko vuodesta 2007 käännekohta?

Murroksen merkkejä on. Emmekä me voi olla ulkopuolisia, vaikka mieli tekisi. Meidät on määrätty yhteistoimintaan Turun johdolla. Meille on asetettu velvollisuuksia ja aikarajoja. 
Ja meitä on kosittu Rymättylän suunnasta. Ja kaiken tämän lisäksi on meidän varauduttava siihenkin, että kaikki eivät ajattele meidän parasta, kun muutoksia suunnitellaan. Viittaan taas tiettyyn suuntaan ja sieltä kuuluviin vero- ja valtionosuuskeskusteluihin.

Valtuusto ratkaisee

Naantalin valtuusto joutuu tai pääsee päättämään ensi vuonna suurista linjoista. Syntyykö ratkaisuja ja minkälaisia ne sisällöltään ovat, ei vielä ole tiedossamme. Yleensä aikataulut venyvät ja joskus paukkuvat, mutta siihen ei voi luottaa.  Ajattelemattominta on jäädä odottamaan pakkorakoa. 
Siksi pieni aavistus liitettynä johdonmukaisuuteen tuottaa todennäköisesti hyvän tuloksen!

Kunnollinen valmistautuminen, avoimuus ja yhteistyökyky ja tiettyyn pisteeseen menevä yhteisvastuullisuus ovat varmaankin avuja, joista ei ole haittaa.

Onnistumisen edellytykset ovat olemassa

Tämän vuotuinen budjettikäsittely antaa ymmärtää, että lähtökohdat ovat kunnossa.
Siksi lausunkin parhaat kiitokset valtuuston jäsenille, valtuustoryhmille ja niiden puheenjohtajille. Valtuuston työskentely on ollut jäntevää ja päätöksiä on tehty.
Päätöksiä on helppoa tehdä, kun kaupunginhallitus puheenjohtajansa johdolla on tehnyt hyvät ehdotukset. Kaupunginhallitus tekee ehdotukset valmistelusta, joka on tänäkin vuonna toiminut.
Kiitämme kaupunginhallitusta ja lautakuntia sekä kaupunginjohtajan johdolla toimineita virkakuntaa ynnä koko kaupungin henkilökuntaa.

Toivotan rauhallista joulunaikaa ja kaikin puolin hyvää vuotta 2007!

Mikko Rönnholm, kvpj, sd,