Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Leena Mattilan elävien kirkomaa

Naantalin kirkkomaan historiaa ja tarinoita kirja on lääkäri Leena Mattilan suururakka. Työtunneista tässä yhteydessä ei puhuta, vaan vuosia on aiheen ympärillä kulunut. Hieno kokonaisuus.
 Leena Mattila on saanut  mammuttimaisen muistitiedon elämään. Kirja on jännittävää luettava kannesta kanteen, mutta ennen muuta uskon, että siitä tulee naantalilaisen kodin käsikirjaston lähdeaineisto, jonka kanssa kuljetaan vielä monet kerrat hautausmaalla.
 On ollut erinomainen idea antaa Jouko Sjöbergin ja Kari Uotilan esiin kirjoittaa historiaa taustatiedoksi.


Jouko Sjöbergin kokoama kuva-aineisto tekee hyvin taitetusta kirjasta upean.
Vallis Gratiae -yhdistys on tehnyt kulttuurityön ihan vähän myös Työväenyhdistyksemme avustuksella.

Arkkitehti Bey Hengin viisaus:  "Me elävät tarvitsemme hautausmaita. Kuolleet eivät niitä tarvitse." On hyvä lähtökohta, kuin myös kirjan takakannen muistutus, mistä oikein on kysymys: "Tänään minulle, huomenna sinulle – muista kuolemaa."

 Kirjassa on tietenkin esillä mahtimiehiä ja tunnettuja kansalaisia enemmän kuin muita. Mutta arvaan, että ei yhtään näin tasapuolisesti edesmenneitä  käsittelevää kirjaa ole aikaisemmin tehty.
 Kirja lukiessa voi keskinkertaisellakin mielikuvituksella varustettu ihminen saavuttaa samaa tunnelmaa, kuin hautausmaalla käyskennellessään. Kirjan kirjoittaja on onnistunut. Kirjaa lukiessa edesmenneet nousevat kuolleista ja heitä on kuvattu ymmärtäväisellä otteella.

Kirjan kirjoittaja ei kirjassa eikä muutenkaan tuo itseään esille. Hän ei todellakaan tanssi haudoilla, vaan kirjaa lukeissaan voi korkeintaan nähdä vilahduksen hänen varjostaan ja kuulla lempeän äänen pyytävän siirtymään seuraavan mielenkiintoisen paaden viereen. Niin matka edistyy. Sadat sivut kääntyvät ja mennyt maailma avartuu kun taas silloin tällöin kohtaa elävän muistikuvan vainajasta.
Antoisa kirja naantalilaisella ja muillekin elämästä kiinnostuneille.

Referoin kirjan kirkon ympärillä olevien yhteisten muistomerkkien listan viimeisen graniittisen Aika ja muisto paasin kohdalle kirjoitettua, jossa Leena Mattila  lainaa paljastuspuheen pitänyttä professori Timo Soikkasta:

Suomen itsenäisyys alkoi onnettomissa olosuhteissa. Maa ajautui kohtalonomaiseen kansalaissotaan, joka vati noin. 40.000 uhria.
Soikkanen totesi Eemil Luotosen nimen olevan tässä paadessa, mutta kahden nuoremmanveljen, Eeron ja Reinon lepäävän kirkkomaalla sankarihaudassa. Voiko kohtalo traagisemmin ja samalla koskettavamman peilata yhden perheen historiassa koko kansakunnan tietä itsenäisyytemme alkuvuosikymmeninä. Vielä pari- kolme vuosikymmentä sitten joku olisi saattanut nähdä vuoden 1918 muistomerkissä vahojen haavojen aukiorepimistä. Tänään me näemme tässä muistomerkissä erään rajapyykin sillä tiellä, jota Suomen kansa on kulkenut ja joka on johtanut meidät tähän päivään ja hyvinvointiyhteiskuntaan