Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

80-vuotias paikallinen Rannikkoseutu on suuren Alman suojissa

 

Merkittävä suomalainen mediamies Kari Juutilainen uskoo Rannikkoseutuun

Eräs Suomen merkittävimmistä media-alan johtajista Kari Juutilainen kävi Naantalissa  Rannikkoseudun 80-vuotisjuhlissa  Kaivohuoneella. Hän johti  aikaisemmin konsernin paikallislehtipuolta ja on ollut siinä asemassa hankkimassa Rannikkoseutua suureen uuteen perheeseen, jossa on paljon satakuntalaista, Pohjois-Suomen lehtiä. Hänen tehtävänsä kasvoivat viime syksynä merkittävästi ja nyt Kari Juutilainen vastaa  Alma median sanomalehtitoiminnoista, kuten pörssitiedote viime syksyltä kertoo:
”Konsernin alue-, paikallis- ja kaupunkilehdet kokoavaan liiketoimintayksikköön on tarkoitus yhdistää nykyiset Aamulehden, Satakunnan Kirjateollisuuden, Suomen Paikallissanomien ja Pohjois-Suomen Median liiketoimintayksiköt.” Ja niin on tapahtunut.

Yhtiö hänen tausta on vakuuttava eikä väristäkään voi erehtyä. Sitä paras todistus on omistusrakenne.

Rekisteröidyt omistajat

Osakkeita/
ääniä

% osakkeista/
äänistä

Muutos

Muutos %

1. Ilkka-Yhtymä Oyj

22 489 186

29,79

0

0,00

2. Mariatorp Oy (controlled by Niklas Herlin)

7 600 000

10,07

0

0,00

3. Kaleva Kustannus Oy

6 000 538

7,95

0

0,00

4. Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma

5 327 994

7,06

0

0,00

5. Kunnallisneuvos C. V. Åkerlundin säätiö

3 422 871

4,53

0

0,00

6. Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö

2 718 793

3,60

0

0,00

7. Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva

2 275 000

3,01

0

0,00

8. Oy Herttaässä Ab

2 212 220

2,93

0

0,00

9. Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Tapiola

1 852 800

2,45

0

0,00

10. Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen

1 100 000

1,46

0

0,00

 

Kari Juutillainen puhui  vauhdikkaasti   ja muisti 80 vuoden takaista tapauksista Mäntsälän kapinan, jossa  pohjalaisilla oli melkoinen rooli,  kuten Almassa tänään. Kieltolain kumoaminen mainittiin, mutta ei Ilta-Sanomien  perustamista. Puheen tärkein kohta paikallisesti oli, kun hän  kutsui läsnäolijat 100-vuotisjuhliin.
Tieto oli varmaankin paikalla olleille Rannikkoseudun henkilökunnalle rauhoittavaa kuultavaa. Suuressa pörssitalossa tahtoo olla niin, että lehdistä luetaan lehteä koskevista järjestelyistä kuten 30.8.2012 tapahtui:

Alma Median alue- ja paikallislehtiyksikkö Alma Aluemedia sekä Ilkka-Yhtymään kuuluvat sanomalehdet Ilkka ja Pohjalainen ryhtyvät laajamittaiseen toiminnalliseen sisältö- ja kehitysyhteistyöhön. Alma Media Kustannus Oy ja I-Mediat Oy allekirjoittivat aiesopimuksen yhteistyön käynnistämisestä tänään.

Juha Haapakosken tahto näkyi ja näkyy

Alman paikallislehdillä on Länsi ja Pohjois-Suomessa merkittävä rooli. Varsinais-Suomessa ainut konsernin lehti on Rannikkoseutu, joka on kivi TS-ryhmän kengässä. Huhu kertoo, että lehteä ei edes tarjottu Ketosen perheen lehdelle. Ratkaisu oli siten edellisen omistajan Juha Haapakosken. Hänen taustoihin tämä Alman maakunnallinen ja poliittinen tausta sopiikin sekä syntyseudun, että aikaisempien työpaikkojen perusteella.

Juha Haapakosken omistaja-päätoimittaja ajoista on varmaankin muutos ollut merkittävä. Kaikki tuskin vielä edes näkyy. Juha Haapakoski oli henkilönä erikoinen yhdistelmä pohjoispohjalaisuutta ja modernia teknologiaa siteenä yrittäjyys. Hänen Kokoomuksen ehdokkaaksi asettuminen lopullisesti kertoo myös hänen - ei yllättävän -  poliittisen linjansa.  Voimakastahtoisena hän tulee lyömään leimansa vielä Naantalin kunnallispolitiikkaan tosin pienemmällä teholla kuin, mitä hän lehden päätoimittajan teki.

Raija Leppänen, paikallislehti-ihminen

Rannikkoseudun nykyinen päätoimittaja Raija Leppänen  on kuten hän sanoi paikkalaislehti-ihminen  henkeen ja vereen. Sen huomaa. Näinä aikoina on ilo nähdä, että moderni pörssitalo arvostaa hänen kokemustaan ja sitoutuneisuuttaan. Sanottakoon selvästi, että tämä ei johdu poliittisesta kosiskelusta, sillä siihen ei ole sosialidemokraateilla aihetta. Tämä johtuu siitä, että hän uskoo paikallisuuteen muutenkin kuin sanoissaan. Sitä tarvitaan Naantalissa ja erityisesti saaristo-osissamme. Raija Leppänen muistaa aina mainita, että Rymättylän pelloilta Rannikkoseutu lähti. Terho Koisaari oli vähintäänkin tärkein kummi.

Raino Puottulan lehti

Rannikkoseutu on naantalilaisten silmissä ja sydämissä Raino Puottulan aviisi. Rapuhaavit ovat olleet Naantalissa luetuinta paikallistuntemuksen, historian ja ajassa elämisen cocktaileja. Ja se tuotteliaisuus; Lehtiin ei tahtonut ilmoituksia mahtua, valittelivat kustantajat. Ja vaikka Naantali olikin Rainon maailman kartan Kiina eli keskusmaa, jaksoi hän kiertää muita paikkakuntia ja julkisilla liikennevälineillä. Eikä paikallisuus ollut rajoittuneisuutta eikä myöskään hänen joustava olemuksensa tarkoittanut kritiikittömyyttä. Hän oli lehtimies, jolle tiedon välittäminen oli tärkeää. Rannikkoseudun tulevassa historiassa hänelle kuuluu paikka korokkeella.

Entä lehti nyt - ja mitä me toivomme

Lehdellä on nuorekas ilme ja toimittajilla on kirjoittamisen kykyä eikä heiltä puutu sanomankaan levittämisen halua. Viime aikoina olen havainnut, että lehti ei ole antanut enää kaikkien rikkaruohojen kukkia valtoimenaan. Analyyttisyyskin on saanut lehdessä sijaa.
Poliittisesti lehti ei tietenkään ole julistautunut minkään tahon äänen kannattajaksi, mutta kyllä omistuksella on luonnollisesti vaikutus sisältöön. Se tarkoitta, että  sosialidemokratian kilpeä ei lehdessä kiilloteta. Meille riittää, että sitä ei myöskään aiheettomasta liata. Sen suurempaa puolueettomuutta  Rannikkoseudulta emme odota.

 

 

Ps. Rannikkoseutu sai Kunniaplakaatin vuonna 2004

Kunniaplakaatti myönnetään NTY:n säätiön toimesta Naantalin Työväenyhdistyksen  110-vuotisen toiminnan juhlistamiseksi luovasta toiminnasta, jolla on  ollut suurta vaikutusta yhdistyksen kotipaikkakunnalle Naantalille , ja josta yhdistyksen jäsenistö haluaa plakaatin saajia arvostuksella m uistaa.
Plakaatti jaettiin vuosikymmenittäin  ja sen myöntämistä perusteltiin Kailon juhlassa  seuraavasti: Mikko

1930-luku         Paikallislehti Rannikkoseutu.

·         Mielenkiintoinen ristiriita mielissämme syntyy, kun muistelemme 30-luvun poliittista totalitaarisuuteen kallellaan olevaan henkeä avoimeen tiedonvälitykseen. Kun Sosialidemokraatit pitivät vuonna 1938 Maakuntajuhlia Naantalissa, niin pääjuhla jouduttiin pitämään Ristirannassa urheilukentän takana, sillä urheilukenttä oli Suojeluskunnan hallussa eikä sinne sosialisteilla ollut asiaa. Kun Väinö Tanner oli pitämässä juhlapuhetta, kovaääniset mykistyivät. Suojeluskuntalaiset oikosululla katkaisivat virran. Niin, että me ymmärrämme ja käytännöstä tiedämme, että tiedonkulku on varmistettava. Siinnä paikallislehdellä on tärkeä rooli tänäänkin, kun asioiden julkinen käsittely estetään enemmistön toimesta.

·         Pitkäaikaisin Naantalissa ilmestyvä jo vuonna 1932 perustettu paikallislehti, joka on aktiivisesti tiedottanut Naantalin tapahtumista aika ajoin kirvelevän kriittisestikin.
(Ote on pj Mikko Rönnholmin myöntämispuheesta)

 Kommentit

Juha haapakoski
01.09.2012 klo 17:11
Kiitos Mikko hyvästä Rannikkoseudun vaiheita käsittelevästä analyysista. Yhdyn käsityksiisi suurelta osin. Kiitos myös arviostasi omasta vaikutusmahdollisuuksistani kunnallispolitiikassa. Vaalien tulos on suuri kysymysmerkki. Lehden poliittisesta linjasta uskallan olla kanssasi eri mieltä. On kulunut monta sukupolvea siitä, kun sanomalehtiä perustettiin poliittisista syistä. Jos Rannikkoseudussa jatkossa esiintyisi poliittista suuntausta, se ei kyllä tule omistajasta käsin. Jos joku näkee lehden kannanotoissa puoluepolitiikkaa, uskon, että se linja vaihtuu, joka kerta kun lehti ilmestyy. Asioita on uskallettava pohtia, vaikka joku näkisi niissä kytkentöjä suuntaan tai toiseen. Oma puoluepoliittinen kantani taisi olla suurin yllätys Kokoomukselle. Heiltä niin kuin teiltä muiltakin sain kiitettävästi palautetta päätoimittajakautenani. En usko, että ajattelutapani on suuresti muuttunut parissa vuodessa. TS:lle en tarjonnut lehteä ostettavaksi, koska en ollut sitä koskaan myymässä. Asiaa olen sivunnut blogissani lehden juhlista. http://blogi.jussinvest.fi/2012/09/rannikkoseutu-80-vuotta.html