Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Keijo Virtanen: Musiikkijuhlien kaksi ulottuvuutta

Arvoisat musiikkijuhlavieraat!

 

Tämän vuoden juhlilla on kaksi erityisulottuvuutta: Naantalin musiikkijuhlien perustaja ja taiteellinen johtaja, professori ja sellotaiteilija Arto Noras täytti 12.5.2012 (Snellmanin päivänä) 70 vuotta, ja juhlien päänäyttämö, Naantalin luostarikirkko on korjattu entistä ehommaksi kuluneen talven aikana.

 

- Noraksen ura sellistinä on vertaansa vailla, se alkoikin jo 5-vuotiaana jolloin hän sai ensimmäisen sellonsa; sekä taiteilijana että opettajana, professorina hän on niittänyt maailman mainetta 1970-luvulta asti.

- Naantalille on ollut suureksi onneksi se, että hän loi kamarimusiikkijuhlat nimenomaan tänne ja näki alusta alkaen Naantalin mahdollisuudet, suorastaan ennusti ne, mikä ilmenee hänen tervehdyssanoistaan ensimmäisenä kesänä 1980: "Uuden ja pysyvän musiikkijuhlainstituution luominen maahamme näinä taloudellisesti ailahtelevina aikoina ei ole mutkaton tehtävä, varsinkaan kun päämääränä on luoda musiikkijuhlat, jotka jo alusta lähtien täyttävät korkeat taiteelliset mitat ja omaavat joustavan ja toimivan organisaation. Naantalin ensimmäisten musiikkijuhlien nyt käynnistyessä olen kuitenkin varma, että juhlien ajankohta, sijainti ja taiteellinen taso tekevät Naantalista suomalaiselle musiikkiyleisölle varteenotettavan vierailukohteen."

- ja tässä olemme vuonna 2012: vuosien aikana juhlilla on esiintynyt yli 500 taiteilijaa ja 100 kamarimusiikkiyhtyettä ja -orkesteria Suomesta ja ulkomailta. Niin vakuuttavasti Noraksen luomus lähti liikkeelle, että historioitsija Ulla Heino luonnehti heti vuonna 1983 ilmestyneessä tiiviissä Naantalin historia -teoksessaan musiikkijuhlien vakiinnuttaneen asemansa merkittävien suomalaisten musiikkitapahtumien joukossa; kirjassa on vuoden 1982 juhlilta yksi kuvakin, siinä Okko Kamu johtaa avauskonsertissa English Chamber Orchestraa solistinaan Arto Noras. Niin on avajaisissa tänäänkin, mutta English Chamber Orchestran kapellimestarina on Ralf Gothoni.

 

- kun kohta siirrymme kirkkoon, jokainen voi mielessään pohtia sitä arvoa, mikä traditiolla on sanan parhaassa merkityksessä, etenkin kulttuurissa vakautta luovana voimana sekä erikseen vuosisatojakin vanhassa musiikissa aina uusina hienoina tulkintoina.  

- luostarikirkko itsessään luo loistomiljöön ja puitteet juhlien taiteelliselle annille. Juuri valmistunutta korjaustyötä on julkisuudessa luonnehdittu lisääntyneen valoisuuden kannalta. Paljon on tehty 2.3 miljoonaa euroa ja 2200 neliömetriä korjattavaa holvipinta-alaa käsittäneessä työssä. Kohta saamme nähdä lopputuloksen, myös akustiikan toimivuuden.

 

- ainakin vielä 1980-luvulla Naantalin historia oli tapana jakaa kolmeen kukoistuskauteen, joista ensimmäinen alkoi kaupungin perustamiseenkin johtaneesta 1400-luvun birgittalaisluostarista ja jatkui 1500-luvulle reformaatioon asti, toinen 1800-luvun jälkipuoliskolla alkaneesta kylpylätoiminnasta 1920- ja 1930-lukujen vähittäiseen hiipumiseen asti ja kolmas heti toisen maailmansodan jälkeen käynnistyneestä massiivisesta teollistumisprosessista valtion polttoainevarastoineen, öljynjalostamoineen, viljavarastoineen, satamineen jne. Ei se vaihe vieläkään lopussa ole, mutta kyllä Naantalin hieno maine nykyään nojaa laajasti käsitettynä kulttuuriin, jossa musiikkijuhlien merkitys on keskeinen yhdessä vuonna 1993 perustetun muumimaailman, elpyneen kylpylätoiminnan ja koko rannikollisen kesäkaupunkikulttuurin kanssa. Ne muodostavat Naantalin neljännen kukoistuskauden ytimen.

- jos jotkut läsnäolijoista haluavat kyseenalaistaa tämän pelkistetyn tulkinnan, niin on tutkittava ja kirjoitettava koko II maailmansodan jälkeinen Naantalin historia, jota kaupungin elimissä on jo jonkin aikaa mietitty. Kaupunki ja kaupunkilaiset ansaitsevat sen.

- siinä historiassa musiikkijuhlatkin tulee selittää ja kytkeä  oman kulloisenkin aikansa muihin kehityskulkuihin kuten korkean taiteen ja yleisön kohtaamiseen, alkukesän Naantaliin, esiintymispaikkoihin luostarikirkon ja koko uuden suuren Naantalin alueella, taloudellisiin realiteetteihin ja kilpailuun muiden vastaavien tapahtumien kanssa. 

 

 - odotukset tämän vuoden musiikkijuhlia kohtaan ovat suuret - ja erityisesti siksi, että todella juhlistamme Arto Noraksen korvaamatonta työtä Naantalissa. Huomatkaa muun muassa, että 15.6. pidettävässä Vita brevis, ars longa -konsertissa kaikkiaan 32 sellistiä Arto Noraksen 40 professorivuoden varrelta saapuvat juhlistamaan häntä Naantalin kirkkoon.

- toivotan antoisia musiikkielämyksiä!