Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Parasta voimavarojen mukaan ennen ja nyt

Naantalin Terveyskeskuksen neuvola- ja fysioterapiatilojen vihkiäiset

Mikko Rönnholm 8.6.2012

Aloitetaan pienellä historiallisella jutulla.  Ennen oli tapana merkitä papinkirjaan todellinen fyysinen syntymäpaikka.  Esimerkiksi sisareni viisi vuotta minua vanhempi, oli syntynyt Turussa Läänillä, kun taas puolestani sain ylpeillä sillä, että olen syntynyt Naantalissa tarkemmin sanottuna Torikatu 3 peräkamarissa.
Olenkin sanonut, että syntymäni oli yhteiskunnallinen tapahtuma. Syynä kotisynnytykseen oli sodan jälkeisen ajan työvoimapula. Kätilöitä haluttiin siirtää sinne missä tarve oli suurinta ja tarvetta arvioitiin jonkinlaisen pistelaskujärjestelmän perusteella, jossa tehdyt toimenpiteet olivat luokiteltu ei suuruisin pistein. Kotisynnytys toi luonnollisesti paljon pisteitä ja siksi äitini varmaankin isäni tukemana oli valmis operaatioon Naantalin kätilön viran säilymisen varmistamiseksi. Virka säilyi, niin että syntymästäni ehkä oli jotain yleistä hyötyä paikkakunnallemme. Tällaisen tarinan olen kuullut.

Ajatelkaa, että nyt Neuvola- ja avosairaanhoidon ym. käyntejä on noin 20 000 koko uusitun tilan 1. kerroksessa.

Kertomus ja tilasto  muistuttavat, että sitten suurten ikäluokkien lapsuuden ovat asiat muuttuneet. Humpin talossa ollut kätilö ja terveyssisar tuskin uskoisivat silmiään, jos olisivat todistamassa uusien tilojen käyttöönottoa. Lapsuuteni aikaisten kunnanlääkärien kotien yhteydessä olleet tilat on purettu ja kaupunki on saanut tuhansia uusia asukkaita. Yhteinen tahtotila on kuitenkin säilynyt samana: Naantali on halunnut palvelujen toimivan ympäristöasioista tuttua BAT (Best Available Techniques) periaatetta mukaillen. Mahdollisimman hyviä voimavarojen mukaisia palveluja tarjoten. Näin toimien selkeästi haluamme osittaa kykymme hoitaa palvelut laadukkaasti itse ja itsenäisesti. Ja mistään pikkujutusta ei ole kysymys: terveyskeskuskäyntejä Naantalissa  135.000 melkein käynti per vanhassa Naantalissa asuvaa kohden.
Näistä Fysiossa 4500 käyntiä, joista noin 1000 on apuvälinelainaukseen liittyviä. Vuodeosastolla he käyvät noin 2000 kertaa näiden polikliinisten vastaanottokäyntien lisäksi.

Naantalin Terveyskeskus on toiminut kuntainliittona ja nyt kaupungin omaan organisaationa silmiini tulleiden tilastojen mukaan tehokkaasti: Hoitotakuu toimii. Asiakkaat pääsevät yleensä nopeasti vastaanottoon . Asiakaskyselyissä TAK –arviointi on ollut todella hyvä; Viidestä mahdollisesta 4 ja ylikin. Henkilökunta on siis osaavaa. Toivotaan, että tämä investointi on auttamassa henkilökuntaa ylläpitää hyvää palvelutasoa ja uskotaan, että asiakkaat tulevat olemaan tyytyväisiä. Niitä siis perheen lisäykseen valmiita  täällä on tarvittu, sillä Naantalin väkilukukehitys on viime vuodet ollut syntyvyyden varassa.

Ja toinen osa eli fysioterapia on yksi niistä halvoista keinoista, joiden avulla meidän suurten ikäluokkien kunto pidetään sellaisena, että demograafiseen kehitykseen liitetyt kauhukuvat pehmenevät ja meistä suurista ikäluokista tuleekin voimavara niin kuluttajina kuin lähimmäisapuina.


Eivät kaikki pilvet salamoi!

Suurin osa synkistä ennusteista on

jäänyt näkemättä/kokematta!

Harva(n) harras toive on toteutunut!
Reijo Tilvis 2009 Naantalin Vanhusten Tuki

Aurinkoista kesää ja tulevaisuutta kaikille. Tervetuloa.Kommentit

Helena
10.06.2012 klo 20:05
Sinä onnekas peräkamarin poika sait syntymäpaikaksi Naantalin! Minä päätin syntyä Puistotie 18:n komeassa kivitalossa. Siellä asusti silloin vasta edesmennyt Margit Koski. Koska Kirstilästä oli pitkä matka Turkuun, Hilda-äitini oli mennyt etukäteen kortteeriin. Isä polki Naantalin asemalle kamferilta haisten sisko pyörän tangolla . Kun vihdoin pääsivät Puistotielle, talonmiehen eukko huusi ikkunasta: "Siel on äiti ja laps permannol!" Näin siskoni, silloin kymmenvuotias, muistaa. Ambulanssi vei äidin ja lapsen Heidekenille, ja siksi T-paidassani lukee Born in Heideken. Sehän kuulostaa ihan ulkomaalta :)