Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

En aina oikein jaksa ymmärtää

En aina oikein jaksa ymmärtää, ovat laulun sanat, jotka päässäni soivat laulavan puoluekokouksen jälkeen.

Siellä taustalla soi nykymusiikki.  En sitä tunne, joskus olen kuullut. Sanoja sieltä täältä ja puuteellsella kielitaidolla ei ne avaudu. Se on Goldplayn Viva da vida, minua valistetaan 

 I used to rule the world
Seas would rise when I gave the word
Now in the morning I sleep alone
Sweep the streets I used to own
,  

Hallitsin maailmaa, heitin arpaa , vanha kuningas on kuollut, Vallankumoukselliset haluavat pääni, Jerusalemin kellot ja roomalainen ratsuväki, Olet miekkani ja kilpeni. Tuollaisia sanoja tekstistä löytyy. 
Ja laulu päättyy:  
 

For some reason I can't explain
I know Saint Peter won't call my name
Never an honest word
But that was when I ruled the world

Ehkä jostakin tästä voisi olla kyse arvelen, en varmaan tiedä.

En osaa selittä
Tiedän: Pyhä Pietari ei kutsu minua
Ei rehellistä sanaa
Silloin, kun hallitsin maailmaa

Kun totuin hallitsemaan maailmaa on siis opettavainen tarina. Syntisen hallitsijan kohtalo on kova viimeisellä tuomiolla.

Sunnuntaina soudellessani muistoissani käännyin menneisiin kokemuksiin:
Tampereen 1972 ja Jyväskylän 1975 lauluja olivat vanhat työväenlaulut ja ehkä merkittävää oli oli, että kommunistien omima Internationaali  ”Työn orjat sorron yöstä nouskaa…  Nälkä meil on aina vieraanamme”,  nostettiin uudestaan puolueen tilaisuuksien ohjelmistoon. Siinähän valta vanhan järjestyksen horjuu jne.

Sitten alkoi reivaaminen kohti markkinataloutta ja niinpä puoluesihteeri  Erkki Liikanen Porissa vuonna 1980 lauloikin periaateohjelman Sataumaa tangolla ”Aavan meren tuolla puolen jossakin on maa, jonkinlaista unelmahötön suuntaista tai ehkä satiirista, josta Liikasen myöhemmät tehtävät  antavat viitettä.

Palaann tähän puoluekokoukseen kysymällä  Miten tuo I usede  rule the Worl liittyy puoluekokouksen tunnelmaan. Nuorten vallankumousta ja vanhojen kaatamistako? Voiton tultua lauluksi valittiin kuitenki "Nuoriso valmis on taistelemaan puolesta luokkansa vapauden"  Puheenjohtajan kirkas ääni kaikui laulun johtajana, mutta  nyrkki heilui diskotyylliin. 
Mutta sittenkin: Kuka hallitsee, on se kysymys, kuka heittää arpaa? 
Kovaa kädenvääntöä loppumetreillä kirkon ja valtion asemasta, seksuaalisesti suuntautuneiden asemasta jne viittasi myös todelliseen muutoshaluun. Tuon pesuvesi taisi viedä Ilkka Kantolankin varapuheenjohtajan paikalta.

Työ kättemme se hengenkin, Eespäin, eespäin ....Niin monta , niin monta, Puolesta luokkansa vapauden olivat niitä muita lauluja.

En aina oikein jaksa ymmärtää
, soi vieläkin päässäni.

Ps. Sain valistusta ulkopuoliselta nuoriakin nuoremmilta, että ehkä se takoittikin hallitsemaan tottuneita , byrokraattisia sosialidemokraatteja, joilla katua pyyhitään. Ehkä, olette liiaksi valtionhoitajia, ajatelkaa sitä.