Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Jääkärin morsian : Ihmisiä historiassa

Jääkärin morsiammen on luonut  Sam Sihvo s, 1892 Nurmeksessa, jääkärivänrikki ja vapaa taiteilija, joka oli musiikkiopistossa opiskellut ennen 1915 Saksaan sotilaskoulutukseen lähtöään.
Hän oli yksi neljästä  jääkäriveljeksestä, joista tunnetuin oli Aarne Sihvo, jalakeväenkenraali ja kaksinkertainen vaikeiden aikojen  puolausvoimien komentaja 1930-luvulla Mäntsälän kapinan aikoihin hän joutui pitämään puolustusvoimat maan laillisen hallituksen tukena  ja sodan jälkeen uudelleen samassa tehtävässä nyt pitäen puolustusvoimat itsenäisenä ja suorituskykyisenä  monesta suunnasta tulleiden vaikeuksien aikana.

Sam Sihvo kuoli 1927 kylmässä saatuun keuhkokuumeeseen. Hänen loppuelämänsä olisi varmasti kerrottavaa enemmänkin, niin arvelen , vaikka en suoraan tiedäkään.

Muistoja Pohjolasta on Sam Sihvon kaikille varusmiehille tuttu marssilaulu ja sitten on tämä Jääkärin morsian. Näytelmää on esitetty moneen kertaan ja siitä on tehty pari elokuvaakin. se oli saattuneista sysitä sodan jälkeen vähän jäähyllä, mielestäni ihan perusteettomasti. Se on nimittäin kuvaus ajasta ja ihmisistä. Onhan siinä kohtia , jotka voivat ärsyttää naapurimaamme silmillä katsottuna ja onhan siinä rasismiin vivahtava rotunäkemys juutalaisesta. Mutta niin asiat varmaan tuolloin nähtiin.

Sen sijaan tämän vastapainoiksi kertomus ja esitys  tuo esille selvästi sen, että jääkärit tulivat kaikista kansankerroksista ja että heidän tehtävä oli vapauttaa Suomi. Tämä ei liity esityksiin, mutta tiedossa on, että joillekin jääkäreille oli kauhistus osallistua kansalaissotaan valkoisen kaartin joukoissa punaisia suomalaisia vastaan.

Naantalin Teatteri on rohkea eikä pelkää haasteita. Laulunäytelmä on vaativa juttu. Puhallinorkesteri eli soittokunta sopii kuvaan hienosti ja Turun VPK:n soittokunta hoiti hommansa ja samalla vei ajatukset siihen, että sellainenhan oli Sam Sihvollakin siellä jossakin.

Näyttelijöiden määrä on Naantalin Teatterissa  rajoitettu ja resurssit muutoinkin rajalliset. Tätä taustaa vastaa katsottuna ja kun silmät vähän sulkee, niin esitys oli ihan hyvä. Kunnialla vakiokaarti siitä selvisi. Erittelemättä suorituksia merkille voi panna, että laulun voimassa ja laadussa teatteri kehittyy. Samoin roolinsuorituksissa alkaa olla varmuutta ja tulkintaankin ylletään monessakin kohdassa ihan nautittavasti.

Kannattaako katso?,

on tuttavien kysymys,  johon vastaus on ehdottomasti kyllä. Harrastajateatteri viihdyttää  omalla tyylillään. Ja sen lisäksi silllä kannatta käydä ja osoittaa kiitollisuutta siitä, että teatteri toimii ja että se on taaskin  kerran nostanut lavalla kansakunnan historiaklassikon ihan meidän omille nurkille. Huvi ei ole halpaa ja liput eivät ole kalliita.

Näytös vielä Kristoffer salissa 6.5. klo 15.00 ja Turussa Brankulla pari kertaa.