Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Erkki Luotonen oli aikakautensa suurmies pienessä kaupungissa

Erkki Luotonen syntyi 20.11.1920  Naantalin Luonnonmaalla ja sieltä hän lähti viimeiselle sairaalamatkalle, jonka aikana hänen voimansa loppuivat 24.3.2012 ja matka iäisyyteen alkoi Naantalin Terveyskeskuksesta.

Ukko-Pekan siltaa lähellä olevassa omin käsin rakennetussa omakotitalossaan, jonka tunnistaa hienosti hoidetusta puutarhasta, hän viihtyi ja vielä viime syksynä hän ja elämänkumppani Sirkka saivat korkeimman palkinnon kotipihan hoidosta. Ainutlaatuinen tapahtuma. Erkki  ei löytänyt sanoja osoittaakseen kiitollisuutta Sirkalleen. Kunnioitettavaa ja ihailtavaa huolenpitoa.


Erkki Luotonen osallistui nuorukaisena koko jatkosotaan. Erkki selviytyi pitkästä reissusta, vasta sodasta viimeisissä torjuntataisteluissa hän haavoittui. Naantalin sankarihaudassa lepäävät hänen sodassa mukana olleista neljästä veljeksestä kaksi. Kansalaissota oli aikanaan vienyt yhden velipuolista.

Kansakunnan pelastaminen oli Erkin suuri tehtävä: Sotaa seurasi ankara jälleenrakennuksen aika. Taisteltiin puutetta vastaan ja demokratian puolesta. Työn ohella rakennusmestariksi opiskelu osoittaa lahjakkuuden lisäksi ja luonteen lujuutta. Erkki Luotonen oli arjen sankari.

Rakennustarkastajan vaativassa virassa Erkki Luotonen tunnettiin asiallisena ja osaavana ammattimiehenä, jolle ominaista on ollut kyky nähdä kokonaisuuksia keskittyen oleelliseen eli hyvään lopputulokseen. Hänen aikanaan Naantali muuttui enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Huumorintajuissaan Erkki on ollut aina.  

Erkki Luotonen on edustanut sosialidemokraatteja monissa tehtävissä mm:ssa maalaiskunnan valtuuston puheenjohtajana. Erityisesti juuri näinä päivinä on hyvä muistaa, että Erkki Luotonen yksi niistä rohkeista ja vahvoista miehistä, joiden avulla perustettiin Raision- Naantalin vesilaitos. Sillä varmistettiin Nesteen jalostamon sijoittuminen Naantaliin. Naantalin ja maalaiskunnan yhdistäminen oli hänen aloitteensa.

Naantalin seurakunnan tehtäviä Erkki ehti hoitaa kymmeniä vuosikymmeniä.

Naantalin Työväenyhdistyksen jäsenenä hän ehti olla 2/3 vuosisadasta. Kahteen otteeseen ja viimeksi 1970-luvulla puheenjohtajana.  Erkki on kuulunut veteraaniemme kovaan ytimeen - iskuryhmään. Heidän kourin jäntevin työväentalo pidettiin kunnossa ja sosialidemokratia kunniassa. Naantalin Työväenyhdistys on menettänyt  pitkäaikaisimman jäsenensä.

Mikko Rönnholm, NTY:n puheenjohtaja

Ps. Eki on ollut tärkeä henkilö oman elämäni koulussa.
Hän uskoi minulle rakennustarkastajan kesälomatuuraajan hommat ja sain kurkistaa hänen tehokkaaseen ja tulokselliseen työtapaansa. Oppia olisi voinut enemmänkin eikä se ollut Ekistä kiinni.
Työväentalon talkoohommista on mielessä meidän nuorempien yritykset, jotka alkoivat tuottaa tulosta vasta Ekin ohjauksessa. Tarvitaan kykyä ja taitoa ynnä kokemusta. Niitä kaikkia Ekillä oli.
Kansanedustajaksi tulin Ekin aloitteesta ja merkittävällä tuella – hän oli takuumieheni erityisesti Raision suuntaan.
Eki ei ole koskaan ollut mikään politiikan puhekone. Eki kuuluu siihen harvalukuiseen porukkaan, jonka silmistä ja koko olemuksesta näkee välähdyksen, nopean älyn ja oivalluksen.
Erinomaisen muistinsa ja laajan kokemuksen ansiosta Ekin tapaaminen antoi aina niin tietoa kuin näkemyksiäkin. Huumoritajunsa ansioista hänen seurassaan vietetty aika oli aina hyvän olon hetkiä ja ilon aiheita. Eki oli jotenkin niin iätön ja vahva, että korkean iän ja loukkaantumisen viesteistä huolimatta oli surusanoma vaikea hyväksyä. Tuntuu ihan siltä, että Eki vielä haluaisi sanoa jotain tärkeää ja järkevää.