Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Musiikkiopisto parantaa !

Naantalin Musiikkiopisto 40 vuotta / 24.3.2012  / Mikko Rönnholm

Nykyisen tavan mukaan googlasin selvittääkseni tapahtuiko 1972 jotain sellaista, josta opiston perustaminen olisi saanut kipinän. Vuosi oli merkittävä vain siksi, että silloin Suomen liikennekuolemat olivat kaikkien aikojen korkeimmat. Siitä siis ei ollut apua.
Jouduin sitten turvautumaan omaan muistiini. Reijo Anttila oli tuolloin kanssani keltanokka  valtuutettu. Hän kehuin kovin unkarilaisten saavutuksia ja valisti, että kyllä Suomessakin päästään samaan.
Me rivipäättäjät emme heti ottaneet onkeen ja niinpä kuten niin usein – aktiiviset asiaansa uskovat vapaaehtoiset - Reijon johdolla ja Naantalin Musiikkiyhdistyksen nimellä perustivat musiikkikoulun, joka vasta 1979 päätettiin siirtää kaupungin hoitoon.

Suomalaisen musiikkielämän lähettiläiden maailmanvalloitusta on seurattu ihmetellen. Vesa Sirenin kirjassa Suomalaiset kapellimestarit on monia lainauksia, joista yksi, The Guardianin kriitikon Tom Sevicen  arvio,  kuuluu :

Suomalaiset ovat nykyisen klassisen musiikin maailman tahdinlyöjiä. Heidän koulutusjärjestelmänsä tuottaa enemmän instrumentalisteja, kapellimestareita ja säveltäjiä asukaslukuun nähden kuin minkään muu maa maailmassa.

1960-luvulla luotiin Suomeen valtakunnallinen musiikkioppipaistosten verkko. Musikaalisinta aineista siivilöidään yhtenäisillä opetusvaatimuksilla ja kurssitutkinnoilla. Noin 15 vuotta ensimmäisten musiikkituntien jälkeen 1077 valikoituvat Esa-Pekka Salonen, Jukka - Pekka Saraste ja Osmo Vänskä Sibelius Akatemian kapellimestariluokalle 1977, kirjoittaa Vesa Siren.  

Juuri tästä Reijo Anttila Naantalissakin puhui ja pani toimeksi. Päätöksenteko on hidasta eivätkä aina näkymät tulevaisuuteen avaudu ja sen lisäksi on muistettava, että ongelma on erilaisten tarpeiden ja toiveiden paljous. Vaatii valistusta valita oikein ja silloin on merkitystä sillä, että asioilla on puolestapuhujansa, sellaiset henkilöt, jotka osaavat, uskovat ja tahtovat. Kyllä me rivipäättäjät kaikista muista väitteistä huolimatta ymmärrämme järkipuhetta. Kohtuullisuus on kuitenkin niitä hyveitä, joita arvostamme; Vaatimukset pitää saattaa mahdollisuuksien rajoihin. Niin on täällä tapahtunut.

Naantalin Musiikkipistolla on ollut herraonnea, tarkemmin sanottuna johto Reijot Anttila ja Ahola ja välissää Jouko Linjama sekä nykyinen monipuolisuustaiteilija  Sauli Huhtala ovat tienneet, mitä tehdä  ja tehneet mitä pitää  siis oikeita värähdyksiä ajassa.
Opettajakunta ovat olleet asialleen uskoutunutta, uhrautuvaa  ja ammattitaitoista. Oppilaiden määrä ja monipuolisuus kertovat oppilaitoksen vetovoimasta ja edistys yhteisten ponnistusten onnistumisesta. Naantalin Musiikkiopiston on paikkansa ansainnut ja olen varma, että sen oppia saaneet tuntevat kiitollisuutta opinahjoaan kohtaan ja me musiikkitarjonnasta nauttimaan päässeet tunnemme iloa kuullessamme esityksien kertovan harppauksin tapahtuvasta edistyksestä.

Tämä opisto on lähellä. Se on hyvä asia.
Tämä oppilaitos tarjoaa mahdollisuuksien tasa-arvoa.
Nämä kaksi tekijää ovat tärkeitä asioita yleisen hyväksymisen kannalta.
Tämä oppilaitos on myös meidän panoksemme seudulliseen kulttuurielämään aivan samoin kuin ovat Naantalin Musiikkijuhlatkin.  Voimme hyvällä omalla tunnolla osallistua Turun kulttuuririentoihin, kun tiedämme tehneemme oman osamme.

Paul Tortelier (1914-1990) Arto Noraksen opettaja ja säveltäjä kysyi yhdellä musiikkikappaleellaan: ”Voiko Musiikki pelastaa maailman?” . Ehkä ei pelkästään musiikilla, mutta kyllä musiikilla on jalostava vaikutus. Ihan varmaa on, että musiikin ansiosta maailmassa elämän mahdollisuudet ovat otollisemmat  ja Naantali on parempi paikka.

Samalla, kun onnittelen 40-vuotiasta musiikkiopistoa toivotan opistolle, sen opettajille ja oppilaille innostusta ja voimia kehittyä ja kehittää tätä opistoa -  kuten tähänkin asti -  ajassaan eläväksi paikalliseksi   instituutioksi, jolla on tärkeä tehtävä tänään ja tulevaisuudessa.