Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Antti Merilahti: Fiksuin mies

Antti Merilahti oli meren kasvatti: Aava meri oli hänen ympäristönsä. Mutta hän oli maallakin erimies; Ui kuin kala vedessä kaikkialla missä liikkui olematta kylmä; Antti Merilahti oli näkijä ja toimeenpanija.

Naantalin satamaluotsiksi vuonna 1958 tullut merikapteeni siirtyi nopeasti satamakapteeniksi, jossa tehtävässä toimi vuoteen 1978. Sataman tosiasiallisena johtajana Antti Merilahti toimi 31 vuotta. Oltuaan viimeiset 11 vuotta satamajohtajan nimikkeellä siirtyi hän eläkkeelle satamaneuvoksen arvonimen saattelemana vappuna 1989.

Tupavuori laivan räjähdys vuonna 1958 oli siis hänen toimintansa lähtölaukaus. Silmissäni on kuva vahinkoja tarkastavasta Antista yhdessä silloisen kaupunginjohtajan kanssa. Ja siitä taas kiitolliset ajatukset siirtyvät muistamaan, että Antti Merilahti sai Nesteen sataman pysymään rauhallisena ja tyytyväisenä koko toiminta kautensa. Ei mitenkään vähäinen asia. Sen tiedämme tänään.

Hänen aikanaan myös hiili, vilja ja muut sataman teollisuuden tuotteiden kuljetusjärjestelmät hoidettiin niin, että asiakkaat saivat, mitä tahtoivat, mutta korvaamalla kaupungille kustannukset vähintään kohtuullisesti.  Johtoajatuksena Antti Merilahdella oli palvelualttius kaupungin intressiä unohtamatta.

Kaupallisemman sataman lähtökohtana oli 1960-luvulla alkuunsa saanut pyörillä kulkevien lastien saaminen Naantalin satamaan. Naantalilla olivat edellytykset ja ne Antti Merilahti osasi hyödyntää.

Vaikeuksia ei tältä saralta puuttunut. Junalautta ehti toimia ”vain” kymmenen vuotta. Kun sen aika Naantalista riippumattomista sysitä lakkasi, löytyi laiturille roro-liikennekäyttöä. Kumipyörät ja matkustajavirrat tekivät Naantalista Ruotsiyhteyden merkittävimmän sataman. kasvuluvut olivat päätähuimaavia.  Antti Merilahden toiminta-aikana Naantalin sataman kautta ehti kulkea arviolta 100 miljoonaa tonnia tavaraa ja  20 miljoonaa matkustajaa. Naantalista oli tullut suursatama - ei vaan tonneissa, vaan myös matkustajamäärissä.
Naantalin Matkustajaterminaalin luominen ja ylläpitäminen oli vaikea ja vaativa tehtävä eivätkä neuvottelut Viking Linen kanssa olleet helppoja puhumattakaan yksinkertaisuudesta. Antti Merilahden neuvokkuus ja hienostunut vaikkakin rento käytös tuotti tulosta. Kolhuilta ei vältytty, mutta Naantali selvisi; Siinäkin hänellä oli tärkeä rooli.

Antti Merilahden verkostoitumiskyky oli ratkaisun avain myös ongelmakohteen rahoituksessa. Hän ymmärsi ja osasi sekä järjesteli asioita, jotka eivät suoranaisesti hänen vastuullaan olleet. Tärkeintä oli kokonaisuuden etu.

Pienimuotoisempi vapaasatama toiminta Luonnonmaan puolella avattiin Antti Merilahden aikana.

Antti Merilahti teki satamastaan itsensä näköisen: Tärkeät perusasiat kuten rakenteet ja yhteydet pidettiin kunnossa ja toiminta-ajatus kirkkaana: palvele oikeudenmukaisesti, mutta tuottavasti. Hänen luomansa pohja tuottaa hedelmää vieläkin niin asiakkaille kuin kaupungille sekä välillisesti niin monelle muulle.

Antti Merilahti kuului myös Satamaliiton hallitukseen pitkään edustaen siellä asiantuntijasektoria. Hänellä oli tehtävään tukea yli puoluerajojen.

Kolmen kaupunginjohtajan kautena Naantalissa toiminut Antti Merilahti oli poikkeuksellisen kyky; Ristiriitaisuuksien aikana hän kuului siihen harvinaiseen joukkoon, joka pystyi luontevasti tulemaan toimeen kaikkien kanssa. Kovia kokenut ja siksi kriittinen Lasse Kangas sanoi, että Antti Merilahteen ja hänen laskelmiinsa voi luottaa. Jaakko Kalkas suorastaan ihaili satamakapteenin kykyjä.
Jorma Kallio antoi Antti Merilahden hoitaa asiat ja astui vasta ratkaisun hetkellä paikalle.
Harvinaisen onnistuneita ilmisuhteita vaikeissa olosuhteissa.

Luottamushenkilöhallintoon Antti Merilahti suhtautui demokratiaa kunnioittaen silloinkin, kun muuhun olisi voinut olla aihetta. En ole kuulut pahaa sanaa satamalautakunnassa toi muissa toimielimissä hänen kanssaan työskennelleiltä.

Sen sijaan pitkän linjan luottamushenkilönä paljon nähneen isäni sanat: ”Fiksuin Naantalin virkamies”, oli paljon, muttei liikaa sanottu.

Naantalin Sataman tilastoa vuodelta 1989Kommentit

riitta merilahti-palo
20.03.2012 klo 09:10
Kiitos aivan ihanasta kirjoituksesta rakkaasta sedästäni!
 
Jutta Merilahti
20.03.2012 klo 21:56
Kiitos kauniista kirjoituksesta! Myös jo edesmenneen isoisäni, luotsineuvos John Merilahden, ja isäni Juhani Merilahden puolesta.
 
Jutta Merilahti
20.03.2012 klo 22:11
"Kirkkaus puristuu kivien väliin rannalla veden kosketus pakenee loppumaton kiertää poukaman kalliorannan alkuaan etsii, vaikenee päättymisestään -Juhani Merilahti- ( Meren epikuros)