Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Voiko helvetinkonetta hallita

Suomessa sanotaan, että vastakkainasettelu olisi ohi. Euroopassa se on päinvastoin kärjistymässä. Mitään tabuja ei enää ole. Saksan keskistysleirit ja natsiaika on avoimesti herjauksissa mukana. Välimeren maat näkevät Saksan käyttävän yhteistä valuuttaa aseena alistaa.

 

Mutta myös monet muutkin osoittavat sormella IMF:n  Christine Lagarde, USA:n valtionvarainministeri  Tim Geithner, ja brittipääministeri David Cameron vaativat Saksalta vastuullisempaa ja Eurooppaa tukevampaa poltiikkaa. Samoja ääniä on kuulunut Puolasta ja kauempaakin Kiinasta ja muista Bric-maista. Meillä taas katsotaan melko ihailevasti Saksan suuntaan. Viimeksi HS:n pääkirjoittaja pyysi ottamaan oppia Ruotsista ja Saksasta. Ranskassakin presidentti Nicolas Sarkozy vaatii Ranskaa seuraamaan Saksan teollisuuden ihmettä. Yleisesti on pidetty mahdottomana, että kaikki maat olisivat Saksan kaltaisia kilpailukykyisiä, vientivetoisia ylijäämää tuottavia maita. Björn Wahlroos syytti liittokansleri Angela Merkeliä itsekkäästä valinnasta, kun ei antanut kreikan kaatua.

 

Gideon Rachman puolustaa FT:ssä saksaa ja toteaa sen tilanteen olevn todella vaikean eikä kaikkiin syytöksiin ole aihetta.  ”Pitäsiskö Saksan ruvet antamaan verovouchereita Välimerelle vai miten saksalaiset voisivat tukea ongelmamaiden taloutta”. Saksalla on vastuu euro luomisesta, ja hänen mielestään ongelmien juuret ovat valuutassa, jonka takana ei ole yhtä kansakuntaa. Puhuessaan poliittisesta unionista Merkel on tämän ongelman tunnistanut ja tietää, että pitkällä tähtäimellä näin pitäisi olla. Mutta voivatko suvereenit valtion tämän sietää? Nyt euro on  epästabiilissa vaaratilassa. Mutta Saksan ehdotus rakenteellisista korjauksista nyt ja poliittinen Unioni myöhemmin ei ole toimiva”, kulkee Rachmanin ajatus.

Vaikka  saksalaiset yrittävät ulkoisen rauhallisesti yrittävät löytää ratkaisuja, on heidän joukoissaan  myös niitä, joiden puheissa EMU:a  pidetään helvetinkoneena, jota ei voida pysäyttää. Rahacman kertoo naureskelleensa näille päivällispöytäpuheille, mutta eivät ne tainneetkaan todellisuudessa olla kovin huvittavia, lopettaa hän kolumninsa.

 

Ei todellakaan ole kadehdittava tilanne niillä, jotka yrittävät näitä solmuja availla. Vaikka kuinka mieli tekisi ja itseluottamusta olisi, niin on pakko tunnustaa, että tämä on vaikea melkeinpä mahdoton asia ratkaista viisaasti. Paavo Lipponen sanoi moneen kertaan vallien alla, että nuoret ministerit tarvitsevat kaiken tukemme. Saa nähdä saavatko ja jos saavat, niin minkälaista. Taitaa käydä niin, että Sauli Niinistönkin on siirryttävä katsomosta kentälle. Voi olla, että kuntauudistuksen ja varuskuntien lakkauttamisen suurin siunaus oli, että euroasioiden yhteydessä voitaisiin vähän ajatella myös Suomen parasta.