Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Suur-Turulla tavoiteltavat valtion säästöt maksetaan Turun seudun asukkaiden kukkarosta.

 

  • Kuntarakenteiden muutoksilla ei juurikaan saavuteta tehokkuus- ja tuottavuushyötyjä.
  • kuntarakenteiden muutoksen takana on liikkeelle paneva voimana valtionvarainministeriön idea siirtää vapaaehtoisella pakolla julkisen talouden tasapainotusongelman hankala työ kunnille.


Viisi vuotta sitten, kun Paras-hanke oli lähtökuopissa, kirjoitin aiheesta otsikolla Valtion pukinsorkka pilkistää kuntauudistuksessa. Arvelin tuolloin, että hankkeeseen on näkymätön koira haudattuna. Tarkoitin valtion intressiä yleisesti sekä erityisesti Turun kaupunkiseutuun liittyen.


Hankeen myöhempi käsittely vahvisti, että ainakin jonkinlainen yhteistyö valtion suurempien kuntien edustajien kesken oli olemassa.  Mikko Pukkinen luotti pohjalaistuttavansa kuntaministeri Mari Kiviniemen kanssa käytyihin keskusteluihin ja keskitti voimansa Suur-Turun rakentamiseen. Suur-Turkua perusteltiin kehityskäytävillä, elinkeinoelämän tarpeilla, kilpailukyvyllä ja imagolla eli lyhyesti sanottuna ilman faktoja monisanaisesti kuvaillen. Kun paras-projekti päättyi yksimieliseen yhteistoiminta linjaa korostavaan loppuraporttiin, oli Pukkisen tyly, mutta paljon puhuva arvio jatkotyöstä: Mappi pannaan hyllyyn muiden mappien joukkoon.

 

Yhteistyöstä on hyötyä

 

Naantali on johdonmukaisesti osallistunut kaikkiin alueen yhteistyöhankkeisiin. Olemme olleet vakuuttuneita, että yhteistoiminta tuottaa erityisesti hyviä tuloksia tuotannollisilla kovilla sektoreilla. Siellä suuruuden ekonomiasta on hyötyä eikä vesi, lämpö tai sähkö tarvitse kotiin tullakseen inhimillistä kättä. Pääasia on, että tuote on turvallinen, laatu hyvä ja kustannus kohtuullinen.

Sen sijaan hyvinvointipalvelut kuten  päiväkodit, koulut, vanainkodit tai terveyskeskukset ovat palvelupisteitä, joissa  ihmiset kohtaavat; Lapset opettajan ja sairaat hoitajan.  Pitkä monimutkainen palveluketju lisää byrokratiaa, eikä asukkaiden ja heidän demokraattisesti valittujen edustajien vuorovaikutus toimi.

 

Suur-Turusta ei ole osoitettu olevan julkisen talouden kustannuksia vähentävää vaikutusta. Sen sijaan se voi olla keino vähentää valtion suurta velkataakkaa pakottamalla Suur-Turku omaisuuden realisointiin tai verojen korotukseen. Kummassakin tapauksessa kärsijänä ovat Turun seudun asukkaat.


Saaristo-Naantalin on meidän panoksemme valtion määräämiin talkoisiin

 

Paras-hankeen tavoitteiden mukaisesti muodostettiin Saaristo- Naantali, kun Rymättylän ehdotuksesta myös Merimasku ja Velkua liittyivät vapaaehtoisesti Naantaliin.

Merkittävin etu liittyvien kuntien asukkaille oli verotuksen aleneminen. Alenemisen kompensoimiseksi koko Naantalin veroprosentin korotustarve laskennallisesti oli kolmannes prosenttia. Mutta tosiasiallinen paine ylitti tämän ja Naantalin veroprosenttia on jo nostettu 16.50 prosentista 17.25 prosenttiin. Sama suunta jatkuu tänä vuonna kunnallisveromme  on nostettu 17.75 prosenttiin.  Tällä tavalla Kanta-Naantalin asukkaat vähentävät muutoin valtioon kohdistuvia paineita. Hyvän naapuruuden ja pitkäaikaisen yhteistyön hengessä tämä on hyväksytty kantanaantalilaisten keskuudessa. Tästä syystä olemme olleet ja olemme perustellusti sillä kannalla, että  Saaristo-Naantali olisi osaltamme riittävä osallistuminen valtion määräämiin talkoisiin.

Kuntaliitosten jälkeinen rauhoitusaika kolme vaalikautta

Kokemukseni valossa pidän välttämättömänä, että kuntaliitoksien jälkeen olisi varattava riittävän vähintään kolmen valtuustokauden aika ennen kuin rakenteita ruvetaan uudelleen muokkaamaan. Kuntarakennekysymykset vievät kunnan virka- kuin luottamushenkilöjohdon ajankäytöstä aikaa eikä näin saavuteta palvelutuotannossa niitä tehostamistavoitteita, joiden avulla kustannusten vähennykset vain ovat mahdollisia. Valtiovalta ylläpitämällä jatkuvasti näitä rakenneuudistuksia estää tosiasiallisesti kuntien oman tuottavuuskehityksen ja siten asetetut tavoitteet etääntyvät. Ainoastaan luottamalla joihinkin luovan tuhon ideologioihin voi tätä valtion menettelytapaa pitää perusteltuna. 

 

Virkkusen työryhmän esitys

Kirjoitin heti 8.2.2012 klo 11.20 työryhmän raportin suositukset kuultuani sdpnaantali.net sivuille: ” Tämä tieto ei yllättänyt. Kaikissa vaihtoehdoissa olemme menossa Suur-Turkuun, tai tarkemmin sanottuna sellaiseen kuntajakoselvitykseen, mitä se sitten onkin. 
Ensimmäinen reaktioni on, että miksei sitten maakuntahallintopohjaa, kun jo näin pitkälle mennään ja
toinen, että ei siitä selvittämisestä ole muut kuin haittaa. Kunnallishallinto halvaantuu ja palvelujärjestelmien kehitys ja kaikkinainen tehostamine unohtuvat vuosikausiksi.  Edesvastuutonta puuhaa.”
Esityksen ensimmäinen  läpikäynti ei tätä käsitystä muuttanut. Kuntaliitosten taloudellisista hyödyistä ei näyttöä raporteista löytynyt.

 

 

 Kommentit

erkki rantanen
10.02.2012 klo 08:52
Oikeaan osunnut mielipide kirjoitus tämänpäivän Rannikkoseudussa Mikko Rönnholmilta kannattaa lukea. Ollaan luottavaisia kun päätöksiä tehdään Naantalissa ottaen huomioon myös kuntalaisten mielipide.