Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Mahtava maalaispoika

Jaakko Pajula Kansaneläkelaitoksen entinen pääjohtaja on kuollut. Me Naantalissa muistamme häntä kiitollisuudella.
Satamajohtajamme Antti Merilahden koulutoveri pelasti monnienvaikeuksien koetteleman Naantalin Matkustajaterminaalin rahoituskriisiltä 1970-luvulla.   Näinä rahan yltäkylläisyyden aikoina ei ymmärretä niitä vaikeuksia, joita rahan puute merkitsi. Satamatoiminta ei ollut tuotannollista eikä ulkomaankauppaan, vaikka se palveli molempia merkittävällä tavalla. Jaakko Pajula käänsi tämän asian oikeallae kantilleen. Jaakko Pajulan esi-isä merimieheen liittyvät juuret löytyvät Uudestakaupungista. Siinä on yksi selitys tunteikkaan miehen merenkulkua ymmärtävään asenteeseensa. Viking Linjan kautta jopa ahvenanmaalaiset saivatkin hänestä ystävän.

Jaakko Pajula oli aina Naantalin ystävä ja voimakas Naantalin Muusimikkijuhlien puolestapuhuja ja tukija. Hän oli alusta aina sairastumiseensa asti valtuuskunnan jäsenenä  

 

Tilallisen poikana nykyisin Turun Maariassa kasvaneena hän kiinnittyi poliittisesti Maalaisliitto-Keskustaan ollen sen riveissä merkittävä nuoren polven Urho Kekkosen tukija ja kuningastien tekijä. JP oli UKK:n  pitkäaikainen ystävä hankalien  asioiden hoitaja.

Suhde  maan korkeimpaan auktoriteettiin ja Kansaneläkelaitoksen rahoitus ja monet omistukset suuryhtiössä nostivat hänet Suomen vaikutusvaltaisimpien miesten joukkoon. Asiantuntemus, voimakas tahto ja suoraviivaisuus tekivät hänestä arvostetun mutta myös pelätyn jopa vihatun. Hän oli kansanvakuutuksen ja sairasvakuutuksen ja Kelan toiminnan laajentaja. Hän puolusti perusturvaa ja hänet koettiin työeläkepuolella ja siten ay-liikkeessä ansiosidonnaisen turvan uhkaajaksi. Merkittävä pieni suuri mies.

Sain istua hänen kanssa 12 vuotta IVO:n hallintoneuvostossa. Hän oli asiansa tunteva selkeä ja nopea hyvin hyödyllinen jäsen. Oli vaikea tunnistaa häntä niistä kuvauksista, joita monet hänen vastustajansa hänestä antoivat. Joskus meno oli reipasta, mutta se ei koskaan haitannut työsuorituksia.

On ollut etuoikeus kuulua Jaakko Pajulan ystäviin, sillä se avasi näkemään myös, että julkisuvun takana oli sellaista maalaispoikamaista juurevuutta ja lämpöä, jota ani harvoin tapaa vallan kammareitten suuruuksissa.  Kiitollisin mielin muistamme suurta suomalaista vaikuttajaa ja niin hyvää ystävää.

Mikko Rönnholm