Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Energiaratkaisu on suuri ja hyvä päätös

Naantalin valtuusto 10.10.2011.
Lauri Laine  Sd-valtuustoryhmän varapuheenjohtaja

Nyt puhutaan suurista asioista ja tehdään isoja päätöksiä.

 

Tämä nyt hyväksyttävä energiasopimus tuntui ensi alkuun suurelta ja vaikealta ja se oli jopa vähän pelottavakin. Nyt kun siihen on perehtynyt ja saanut riittävästi informaatiota moneltakin taholta, niin olen vakuuttunut tämän olevan yksi suurimmista tämän valtuustokauden päätöksistä.

Tämä energiaratkaisu on tärkeä ja järkevä kokonaisuus koko Turun seutukuntaa kehitettäessä. Investoinneissa puhutaan tulevien vuosien aikana sadoista miljoonista ja vuotuiset säästötkin voivat olla Naantalillekin jopa miljoonaluokkaa.

 Lämpöverkoston ulkopuolisenakin voi olla tyytyväinen kaukolämmön käyttäjien saavan halvempaa lämpöä,  edellisen hallituksen päättämän veronkorotuksen johdosta kalliiksi tullutta energiaa.  Kun vielä kaupunki saa taatut vuokratulot, kokonaisuuteen on oltava tyytyväinen. Vaikka en olekaan mikään innokas yhtiöittämisen ja yksityistämisen ystävä, tämän kaltaiset sopimukset kuntien ja yritysten yhteisistä liiketaloudellisista toimista ovat hyvinkin perusteltuja.

Tärkeää on, että näillä sopimuksilla turvataan seudun työpaikkoja ja luodaan tulevaisuuden uskoa tuotannolliseen toimintaan alueellamme. Olen erittäin vakuuttunut, että ympäristömme kannalta yhteisvoimin löydetään parhaimmat ja kestävimmät ratkaisut.

Tämänhetkiseen tilanteeseen verrattuna näyttäisi siltä, että:

-          Kaukolämmön käyttö halpenee,

-          Verkoston huolto helpottuu

-          sopimuskuntien sähkön saanti varmistuu ja halpenee

-          Naantali saa kaukolämpöputkistostaan vuokratuloja.

-           Lämmön ja sähkön yhteistuotanto jatkuu Naantalissa, mikä ei työllisyyden kannalta ole ihan pieni asia sekään.

Se on sitten eri asia, millä sitä lämpöä ja sähköä tuotetaan. Esim.pelkällä hakkeella tuotettaessa tarvitaan kaikki Varsinais-Suomen metsien vuotuinen kasvu ja hakkeen säilyttämiseen 20 valtion viljavaraston kokoista siiloa, ja ehkä yksi tankkilaivallinen polttoainetta puun kokoamiseen ja haketukseen.

 Käytetään puuta niin paljon, kuin sitä kohtuuhinnoilla saa ja pidetään toimintaa ja kohtuullista hintaa varmistamassa kivihiili ja turve ym vaihtoehdot. Järkevällä, monipuolisella  suunnittelulla varmasti löytyvät parhaat vaihtoehdot. Viisasta on säilyttää monipuolisuus ja Naantali antaa siihen vallan hyvät mahdollisuudet.

Aluksi Turun kannanotot pelottivat. Mutta nyt tuntuu että järki voitti.

Siitä voimme kiittää aktiivisesti asiaa ajaneita.

 On huomioitava että tällä on suuri vaikutus muuhunkin yhteistyöhön seudullamme ja voimme todeta, ettei seudullisen yhteistyölinjan polku ole vielä loppuun käyty, ja uskommekin, että tämä antaa tukea meidän yhteistyötä korostavalle, mutta  Suur-Turkua vieroksuvalle linjallemme. Kuntien keskinäisin sopimuksin päästään eteenpäin tätä seutukuntaa kehitettäessä ja ilman vaikealta tuntuvia liitoksia.

Kaiken kaikkiaan Turun seudun energiaratkaisuun liittyvät sopimukset ovat Naantalille hyvä asia ja sosialidemokraatit kannattavat esitystä.  Annamme mielihyvää tuntien tukemme hankkeelle ja toivomme toiminnalle menestystä jatkaa jo 30-vuotta jatkuneelle energiapoliittiselle linjalle.