Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Epäonnistunut puhe

Joitakin kertoja olen toivottanut kevätjuhlan osallistujat tervetulleeksi. Puheessa olen yrittänyt tuoda esille jotain kaupungin palveluksessa olevia ja luottamushenkilöitä koskettavaa ajankohtaista.  Menneinä vuosina luulin, että puheen kuunteleminen oli mahdotonta heikosti toimivan äänentoiston vuoksi. Nyt se puoli on kunnossa eikä siltikään puhetta jaksettu kuunnelle, joten nyt on mentävä itseensä; Puhe ei ole kiinnostava tai puhujaa ei haluta kuunnella.

Tällä kerralla puheeseen valmistautumisaika jäi lyhyeksi ja sen huomaa. Sulattelua ja miettimistä pitää harjoittaa ja jokunen yökin on syytä nukkua ennen puheenpitoa. Viisaampien kokemusta tiedämme: Mitä lyhyempi puhe sen enemmän harkinta-aikaa tarvitaan.

Mitä sitten yritin kertoa?

Ajankohtaista on Suomessa käytävät vaalien jälkeiset hallitusneuvottelut ja niissä on noussut ja nousee kunnallistalous merkittävään rooliin. Vaaditan miljardisäästöjä. Vanha totuus on, että mieluusti vaikeat asiat siirretään muiden eli kuntien tehtäväksi. Ja se on helppoa. Vähennetään verotuloja poistamalla yhteisvero kokonaan tai ainakin alentamalla kuntaosuutta ja tai t pienennetään tai jäädytetään valtionavut. Se tarkoittaa Naantalin kohdalla siis menojen leikkaamista ja tai verojen korottamista ja tai velanottamista eli todennäköisesti kaikkia karvaita laatuja.

Luottamushenkilöhallinnon tuottavuus kehitys kovaa

Valtionvarainministeriön suunnalta on esitetty, että ei se kunnille ole temppu eikä mikään, sillä kuntien keskinäiset tehokkuuserot ovat suuret ja siksi sellainen 0.4 prosentin tuottavuuden nousu saavutetaan minkään kärsimättä.
Henkilöstömenot Naantalissa ovat 50 miljoonan päälle ja niiden kasvu on yli kaksi miljoonaa euroa. 0.4 prosenttia tuottavuuden kasvu reaalitasona merkitsisi vain 0.5 miljoonan leikkaamista kaupungin käyttömenoista. Se summa olisi kaksinkertainen luottamushenkilöiden vuotuisiin kustannuksiin verrattuna ja se merkitsisi henkilökunnan määrän vähentämistä 15 hengellä. Tähänastinen kehitys on ollut toisen suuntainen eli väki on koko ajan lisääntynyt kuntaliitoksesta huolimatta tai siitä syystä.

Puheessani en yrittänytkään näitä asioita tässä muodossa tuoda esille, kerroin vain, että tuottavuuden kasvu vaade on kaksinkertainen luottamushenkilöiden kustannuksiin nähden ja samalla kerroin, että kevätjuhlien alkamisen jälkeen on luottamushenkilöiden määrä puolittunut kun taas henkilökunnan määrä on enemmän kuin kasinkertaistunut. Tämän sanoman halusin välittää siksi, että kaupungin säästöidea esityksissä henkilökunnan taholta eniten tehtiin esityksiä pienentää tai vähentää luottamushenkilöihin kohdistuvia kustannuksia.
Niillä ei paljon herra huonetta rakenna.

Vastakkainasettelu?

Onko se millään tavalla perusteluta muutoinkaan. Luottamushenkilöiden ja henkilökunnan vastakkainasettelua en todellakaan pidä millään tavalla perusteltuna. Sitä en ääneen sanonut, mutta sitä tarkoitin.
Minun aikanani  1950-luvulla kaupungin palveluksessa oli 1 henkilöä 60 asukasta kohden, nyt suhdeluku on 1 /15 vastaan eli suhteellisesti henkilökunta on kasvanut nelinkertaiseksi puhumattakaan absoluuttisesta kasvusta. Tämä on kiperä kysymys, koska juuri henkilökuntaa tarvitaan palvelutehtävien suorittamiseen ja juuri tähän ongelmaan olisi yhteistoimin paneuduttava eikä vastaukseksi kelpaa tavanomainen  jostakin muualta.

Kreikan esimerkin avulla  yritin muistuttaa

Tosiasioiden näkemistä ja johtopäätösten tekemistä yritin edesauttaa puhumalla ajankohtaisesta Kreikka ilmiöstä, tosin välillisesti lainaamalla Sokrateen viisauksia:

·         Kertoja muistelee: kerran Sokrateen seurassa Ateenan kauppakujilla. Sokrates nautti yllättävällä tavalla näkemisestään:  Kuinka monia asioita ilman tulenkaan toimeen

·         Toinen viisaus Sokrateen suusta oli neuvo nuorelle miehelle: Nai nuori mies nai, Jos saat hyvän vaimon sinusta tulee runoiliaj, Jos taas saat häjyn, sinusta tulee filosofi, mutta molemmissa tapauksissa sinusta tulee jotain.

·         Sanomatta jäi: Monet ihmiset elävät syödäkseen, minä syön elääkseni.

Kreikkaan viittaamisen ideana oli muistuttaa, että maailma muuttuu eikä kaikki jatku luonnostaan helposti. Pitää miettiä, mikä on tärkeää ja pitää ymmärtää ihmissuhteiden tärkeys. ”Tosiasioista tiedän vain oman tietämättömyyteni”, sanoisi Sokrates tai sitten hän ”muistuttaisi että tuntemalla itsensä opit tuntemaan maailman kaikkeuden ja jumalat”.