Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Raatikaisen Erkki yksi edistyksen merkki.

Yleisradion normalisoija, toimittaja, poliitikko, pääjohtaja Erkki Raatikainen kuoli viime viikonloppuna Helsingissä. Hän oli 80-vuotias, syntynyt 24. toukokuuta 1930 Jyväskylässä.
Erkki Raatikainen valitsi jo nuorena saman aatteen ja myös elämänuran, joka oli ollut hänen isällään Jussi Raatikaisella. Isä oli journalisti ja sosiaalidemokraattinen poliitikko, kansanedustaja ja ministeri.
Erkki Raatikainen työskenteli 1950-luvulla Sdp:n päälehden Suomen Sosialidemokraatin toimittajana ja myöhemmin myös päätoimittajana sekä toimittajana BBC:n suomenkielisessä toimituksessa Lontoossa. Varsinkin Lontoon vuodet jättivät jälkensä hänen kirjoitustapaansa. Hän viljeli kolumneissaan brittiläistä huumoria oivaltavalla tavalla, mutta tämä vaativa ja suomalaisille hieman vieras sarkastinen huumorin laji ei aina auennut hänen lukijoilleen.  
Unto Hämäläinen Hs 1.2.2011

Uutinen Erkki Raatikaisen poismenosta toi mielikuviini Sulkavan soutujen maalialueen laiturilla odottavan, ei niin hyvin joukkoon kuuluvan sivistyneen oloisen hahmon. Raatikaisen veljeksistä heikompi kuten vitsailimme  tähyili paksujen linssien läpi Alanteelle joko Kaisa Raatikainen yhdessä Sylvi Saimon kanssa soutaen  kohta ilmestyisi näkyviin. Ja Kaisan soutamana se vene liikkui.
Partalansaarta kierrettäessä on tullut soudettua henkihieveriin Kaisan ohi menemisen pelossa. Kaisassa oli tuon maalta hankitun fyysisyyden lisäksi sellaista lämmintä juurevuutta ja harvinaista pelottomuutta: ”Rakastakaa veroja” lausahdus ei paremmin voisi kuvata elämän perusasioita tuntevaa tahtonaista. Mielenkiintoinen pariskunta siis; Näennäinen erilaisuus  ei ole yhtenäisyyden este.

Erkki Raatikainen oli radiopakinoitsijana asteikossani ykkönen. Hänen sanomansa, sanomisen tapansa jopa äänen sävynsä tekivät kuunteluhetkistä ainutlaatuisia. Kerran vuosia sitten pakinan jälkeisessä hienossa tunnelmassa soitin kiittääkseni. Ylistin, kehuin ja ihmettelin hänen tuotteliaisuuttaan, mutta aluksia kuitenkin kyselin Kaisasta, kun en ollut kuullut aikoihin Kaisasta mitään kuullut.
”Kaisa voi aika huonosti. Hänellä on Alzheimerin tauti ja en minä niitä oireita - pahantuulisuutta heti huomannut, kun eihän Kaisa - kuten tiedät - nyt muutoinkaan ihan temperamentiton ole ollut. Viikon jaksan Kaisaa hoitaa kotona ja joka toinen viikko Kaisa oli hoitolaitoksessa, ja silloin sitten luen ja kirjoittelen.
Siinnä sitä oli pätkä Raatikaisen Erkkiä, joka on tullut tunnetuksi huumorinsa pistävyydestä.

Erkki Raatikaisen  puheet kaapissa olevasta sosialismin luurangosta tai hänen letkautuksensa: ”Olen siirtynyt nuoruuteni ihanteisiin raittiuteen ja sosialismiin sekä puhtaan pöydän ja Raamatun  johtamistyylistä Yle:ssä löivät häneen  leimansa; Liian nokkela poliitikoksi, liian erilainen hallintomieheksi, mutta loistava journalisti ja viisaustaiteilija.

Erkki Raatikainen kirjoitti kirjan Mauno Koivistosta. Kirjan viimeisessä kappaleessa hän siteeraa Eduard Bernsteinia, vuoden 1982 presidentin vaalien merkittävää sivupersoonaa:

Työväenliike kaipaa nykyään paitsi taistelukuntoisia, myös järjestämis- ja kokoamiskykyisiä henkilöitä, jotka seisovat kyllin korkealla voidakseen erottaa akanat nisusta ja jotka ajattelevat kyllin laajasti voidakseen antaa tunnustuksensa myös sille pienelle kasville, joka ei ole kasvanut heidän omassa tarhassaan, vaan toisen; jotka kenties eivät ole kuninkaita, mutta lämminsydämisiä tasavaltalaisia sosialistisen ajatuksen alalla.

 Yllä kirjoitetun johdosta pistoja tuntien ja häpeää kantaen tahdon liittää tähän lainauksen HS:n radiotoimittajan Vesa Karosen kolumnista osan. Se on harvinaista toimittajan tekstiä.  Se on terveellinen opetus meille;  Kaikki ei ole totta, mikä on bräntätty. Tutkiva journalismi parhaimmillaan olis journalismin tutkiminen!

 

Erkki Raatikaisen radiokolumneista olisi opittavaa muun muassa niillä kolumnisteilla, jotka puhuvat hätäisesti ja epäselvästi. Raatikainen pakinoi hitaasti ja selvästi, ehkä siksikin, että viljeli historiallisia asiatietoja ja ironisia taka-ajatuksia.
Ironia on vaarallinen laji.

Tähän liittyy se, että Tuomas Enbuske alusti 27.1.2011 Yle Radio 1:n keskusteluohjelmaansa: " Kaisa Raatikainen sanoi 1970-luvulla, että veroja täytyy rakastaa."

Erkki Raatikainen totesi eräässä kolumnissaan noin parikymmentä vuotta sitten tuosta lauseesta, että hänen puolisonsa, ministeri Kaisa Raatikainen lausahti 70-luvulla niin sanottua "raippaveroa" säädettäessä: "Kauan täytyy Suomen kansaa opettaa verojaan rakastamaan, ennen kuin se tämän veron hyväksyy."
Media repäisi lööpeissään heti, että Kaisa Raatikainen käskee suomalaisia: Rakastakaa verojanne! Ja yhä toistetaan samaa vanhaa lööppijuttua.