Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

On meillä hautajaiset ja muilla häät

Maailman suurin ja hienoin , suorastaan vallankumoukselliseksi tekijöidensä kehuma M/S ALLURE OF THE SEAS  jätti tänään Turun maisemat ja purjehtii 2400 henkilökuntansa kanssa kohti  lämpimiä vesiä.
Alus valmistui aikataulussaan sovitun mukaisena niin, että lopputarkastuksessa ei ollut huomautuksia sanoin STX:n toimitusjohtaja, mutta varustamon johtaja korjasi häntä ja väitti, että kyllä niitä oli parisataa ja lisäsi eli saman verran kuin heidän keittiöremontissaan. Siis ei mitään.

Sisko ja Osmo

Laivan prospektipäällikkönä on toiminut Sisko Hellgren, jonka tunnemme myös Ruskon kunnanhallituksen kokoomuslaisena puheenjohtajana. Hän olonsa oli lipuvaihdossa luonnollisesti kaksijakoinen. Ensisijassa tietenkin tyytyväinen loistosuorituksesta, mutta samalla askarruttaa tulevaisuus.
Sisko kehui toimihenkilöitä ja työntekijöitä upeasta uskollisuudesta ja korkeasta työmoraalista näinä vaikeina aikoina.
Osmo Salo merimaskulainen teknisten pääluottamusmies ei samalla tavalla ollut esillä, vaikka ansaitsisikin, sillä työntekijät ja telakan johto ovat syystä näkyvissä, mutta ilman ammattitaitoista paikallista välijohtoa eivät projektin pysyisi kasassa. Tämä tärkeä osaamisen vaikessa välikädessä työskentelvä raatajien joukko helposti unohtuu.

Miksi nämä kaksi henkilöä mainitsen?

Siksi, että he ovat tosi tekijöitä ja samalla heidän kotipaikkansa huomion ottaen tunnistamme, että Pernon telakka tarvitsee ammattilaisia ja niitä löytyy Turun seudulta mm:ssa Ruskolta ja Naantalista. Seutu elää telakasta ja telakka seudusta. Siis telakan ilot ja murheet ovat meille kaikille  yhteisiä.  

Houkutus ihmetellä

Allure on yli 360 metriä pitkä ja leveyttä sillä on 47 metriä. Korkeus meren pinnasta on 72 metriä. Raaden hammas eli Fortumin pääkonttori on 90 metriä korkea.  Lattia pinta-alaa aluksessa on yli 20 hehtaaria ja hinnan ollessa 1 miljardia euroa, maksaa tuo ylenpalttinen hienous alle 5.000 euroa neliöltä. Ajatelkaapa, että tuossa hinnassa ovat moottorit, joiden teho on 97 MW, joka taas kahdeksan kertaa Naantalin kaupungin  sähkön keskitehon verran. Eli hieman liioitellen voidaan sanoa, että laivan kaikkine herkkuineen saa samalla hinnalla kuin asunnon Turusta. Eli kyllä todellinen  kilpailu tuottaa innovaatioita. Toisaalta voimme ymmärtää, että myös kilpailussa pärjääminen vaatii meiltä paljon eikä siis ihme, että valtion panostakin tarvitaan.

Turhuuden markkinoita?

Muistan paljon keskustellun aikoinaan siitä, että onko tässä mitään järkeä siis lainoittaa ja tukeakin amerikkalaisten kukkahattujen loistoristeilyjä. Tässä alla on neljän päivän hintoja. Ne kertovat, että kansanhuvista on kysymys. Totta kai voimme sanoa, että kalliita ne ovat, mutta verratkaan vaikkapa Naantalin kylpylän sesonkihintoja, niin huomaamme, että kilpailu ja suuruuden ekonomia toimii joissakin asioissa.

Most popular:

4 days Caribbean with M/S Allure of the Seas  on 01/12/2010

Fort Lauderdale, At Sea, Labadee, At Sea, Fort Lauderdale

Inside

492 €

 

Balcony

672 €

 

Outside

792 €

 
     

 

Tällainen protestanttisen työmoraaliin huonosti sopiva ajan tappaminen voi olla myös hyödyllistä piristystä tarjoavaa ajanviettoa. Laivan omistaman jättivarustamon palveluksessa on 50.000 henkeä ja laivojen välillinen työllisyyttä  ja kansantuloa kasvattava kokonaisvaikutus on merkittävä.  Kaiken kaikkiaan kyse on kouriintuntuvasta. Ristelyt ja ristelylaivojen rakentaminen on hyödyllisestä toimintaa verrattuna vaikkapa kaikenkarvaiseen finanssitemppuiluun, joka tuottaa omistajilleen ja mukana oleville muutamille älyttömästi rahaa tyhjästä, mutta muulle maailmalle vain riskejä ja murheita. Risteilemin tuottaa jokapäiväistä leipää ja virkistystä.

Ehkä se siitä sittenkin

Toivomme, pidämme peukkuja pystyssä että menestyvä varustamo olisi valmis uusiin satsauksiin. Vikingin aluksien uudistamine välittömästi  on hentoinen silta , oljenkorsi,  mutta kyllä Alluren toteuttamisen onnistuminen ja sisaraluksen menestyksen myötä voisi ajatella, että sarjan jatkaminen sopisi paremmin kuin hyvin tähän kuvaan. Turun seudulle se olisi oikein ja kohtuullista.