Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Pekka Hjelt :Veroasioihin liittyy paljon populistista propagandaa (HS 23.8.2010)

Osingot ja osinkoverotus liittyvät vain osakeyhtiöihin eivätkä suinkaan valtaosaan yrittäjien tai pienyrittäjien toimintaan. Vertaaminen palkansaajiin menee täysin hakoteille, sillä palkansaaja (ja eläkeläinen) maksaa kaikki ostonsa verotetuilla tuloilla, kun yritys saa ensin vähentää kaikki menonsa ja vasta jäljelle jäänyttä mahdollista voittoa verotetaan. Palkansaaja maksaa myös ensin tuloveron ja sitten ostamissaan hyödykkeissä arvonlisäveron. Yritys saa vähentää ostojensa alv:t myyntinsä arvonlisäverosta, joka sinänsä ei ole edes yrityksen veroa, vaan pelkkä läpikulkuerä.

Jos sitten puhutaan nimenomaan osakeyhtiöistä, ne ovat omistajistaan erillisiä verosubjekteja, ja on luonnollista, että ne maksavat veroa yhteiskunnalta saamiensa palvelusten vastikkeeksi ja ostomenot saa vähentää ennen veroja tuloksesta.

Osakkeenomistajat ovat eri verovelvollisia kuin heidän omistamansa yritys, ja heidän olisi maksettava henkilökohtaisista tuloistaan veroa samojen perusteiden mukaisesti kuin palkansaajienkin, jolloin siis progressio on täysin oikeudenmukainen.

Ei tässä ole kyse mistään kaksinkertaisesta verotuksesta ainakaan enempää kuin palkansaajillakaan, mutta tietenkin tuntuisi mukavalta päästä kokonaan maksamasta veroja ja nauttia silti kaikista niistä eduista, joita yhteiskunta tarjoaa. Niitä on todella paljon, kun niitä ryhdytään laskemaan.

Osakkeenomistajat nousevat nyt tietysti takajaloilleen ja alkavat puhua yrittämisen riskistä. Osakeyhtiössä sitä on vähemmän kuin muunlaisissa yrityksissä. Elämässä on kaikilla riskejä. Palkkatyössä olevan työttömyysriski on hyvin konkreettinen ennen niin turvatuilla virkamiehilläkin. Tuskin uhissa on niin suuri ero kuin nykyhetken verotus antaa ymmärtää.

Siksi olen sitä mieltä, että kaikki tulot on verotettava samalla tavalla ilman mitään erikoisvähennyksiä ja ehdottomasti progressiivisesti. Veronmaksukyky kasvaa tulojen kasvaessa, se on varmaa. Raha on aivan samannäköistä ja sillä on sama ostovoima riippumatta tulonlähteestä. Miksi se siis olisi verotuksessa eriarvoista?

Usein väitetään perintöverotuksen olevan kaksinkertaista. Eihän siitä ole kysymys, sillä perinnönjättäjä ja perinnönsaaja ovat eri verosubjekteja, ja kumpikin maksaa vain oman veronsa. Miksi ihmeessä hyvinkin suuri perintö pitäisi saada tavallisesti ilman mitään omaa panosta verottomasti? Samanlaista rahanarvoista etuutta se on kuin palkka, ja samalla tavalla sitäkin tulisi verottaa.

Veroasioissa harrastetaan paljon populistista propagandaa: joko ei paneuduta kunnolla asioihin ja ymmärretä niiden todellista luonnetta tai halutaan hämätä tavallista kansaa.