Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Mikko Rönnholm torilla 19.6.2010: Dramatöörit lava; Liiku ja luo ja suo elämyksiä,

Liikkuva lava

 

 

 

 

Lavan rakentamisen on tehnyt mahdolliseksi EU:n maatalousalueiden kehittämisrahaston tuki. Varsinais-Suomen Ely-keskus on myöntänyt hankkeeseen 65% rahoituksen. Loput ovat teatterin omaa rahoitusta. Myönnetyn tuen tarkoituksena on kulttuuritarjonnan vieminen saaristoon ja maaseudulle, kyliin ja taajamiin, lähelle asukkaita. Laajentuneessa Saaristo-Naantalissa tämä tarkoittaa sitä, että teatterille ja muille elävän kulttuurin tuottajille avautuu kesäisin mahdollisuus esiintyä kesäisillä ohjelmistoilla niin Rymättylässä, Merimaskussa, Velkualla, Livonsaaressa jne. Myös saariston ympäristökunnissa. Voimme siis merkittävästi laajentaa kulttuuripalveluiden tarjontaa. Tämä on sitä kuuluisaa subsidiariteetti eli lähiperiaatetta.

 

Uusi teatteri- ja esiintymislava on ekologinen laitos, se toimii aurinkosähköllä. Mahdollisuus on ja joskus myös tarpeen käyttää verkko- tai aggregaattisähköä. Lava kulkee maastoauton vetämänä esiintymiskohteeseen, markettien pihoihin, puistoihin, toreille, pelloille, satamiin, missä vain lavaa tarvitaankin.

 

Tämä lava on Naantalin teatterilaisten itse suunnittelema ja rakentama. Työhön on käytetty noin 450 talkootuntia siis hikipisaroita ja aivovoimistelua sanalla sanoen luovuutta. Tämä lava on ainutlaatuinen, ainoa Naantalissa, ainoa Varsinais-Suomessa ainoa koko Suomessa ja luultavasti ainoa koko Euroopassa.

 

Naantalin kaupunki tuntee aivan erityistä kiitollisuutta Naantalin teatterin väen ponnistusta kohtaan. Mikko Kuitusen johdolla ja hänen monipuolisuutensa sekä muiden mukana olleiden erityisesti Jouni Hiivolan suunnittelun ja toteutuksen sekä  Kari Villbergin aktiivisuuden  ansioista tämä on tänään tällä ja huomenna jo tiedä missä.

 

Jos tämä lava olisi ollut kaupungin vastuulla, oltaisiin näillä rahoilla  tänään aloittamista vaille valmiita kuten savolaisia projekteja tavataan kuvata.

 

Tuhannen saaren Naantali haluaa olla monipuolinen kulttuurikaupunki: Meillä on meneillään musiikkijuhlat, Kultarannassa on avattu patsaspuisto, kuvataidetta on tarjolla monissa näyttelyissä ja kesäteatterit toimivat niin ammatti- kuin harrastajavoimin. Kesä on kulttuuria pullollaan.


Kulttuurin suurta merkitystä väheksytään siitä yksinkertaisesta syystä, että sitä ja sen läsnäoloa ei aina huomata. Entisen historian opettajani Raakel Ali-Melkkilä määritteli, että kulttuuri on kaikkea maan ja taivaan välillä. Se kalskahti silloin vähän liian yleispätevältä, mutta kokemuksen perusteella ei ollenkaan väärältä.
Kulttuurille annetaan arvoa, kun se puuttuu, tai kun sen todetaan pidentävän ikää ja vähentävän sairastuvuutta eli kun siitä on mitattavaa hyötyä. Sen sijaan liian harvoin huomataan, että ihmisen luovuuden lähteet ovat mielikuvituksessa ja sen esiin saamisessa kulttuuri on ratkaisevassa roolissa.
Ihmiskunnan uhka on ollut ja on ihmisen mielen vääristyminen, kun on ruvettu palvelemaan elämän sijaista tuhon voimia. Elämän rakastamisen tulee olla ihmisen kehittämisen ja kehittymisen johtolanka. ”Ei kauneus ei hyvyys sanoja tarvitse, mutta totuus ilman sanoja on arvoton”.
Siksi sanon, että omaehtoinen kulttuuritoiminta on välttämätön osa hyvinvointiyhteiskuntaa.   

 

Minulle on suotu kunnia paljastaa tämän liikkuvan estradin nimi. Nimi on DRAMATÖÖRIT,

ja se tarkoittaa osaavaa, taitavaa ja sitoutunutta teatteritaiteen harrastajaa. (Kuten krenatööri tarkoittaa ansioitunutta ja taitavaa jalkaväensotilasta).

Olkoon onni matkassasi myötä. Liiku ja luo ja suo elämyksiä missä liikutkin niin yleisölle kuin esiintyjillekin.