Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Turun kaupunginteatterin esitettiin 5.6.2010 ensi-illassa näytelmä Anna Karenina.

 Näytelmän on ohjannut  ukrainalainen Andriy Zholda, jota luonnehditaan käsiohjelmassa:
 - Yksikään toinen eurooppalainen ohjaaja ei herätä yhtä ristiriitaisia tunteita.
Raija-Liisa Seilo kirjoittaa näytelmän  esittelyn lopuksi:
 - Turku on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2011. On aika – täällä teatterissa – sukeltaa draamaan myös muiden eurooppalaistekijöiden johdattaman.

Esitys yhdellä väliajalla kestää 4 tuntia 20 minuuttia. Venäläisiä klassikoita huonosti tuntevalle ja teatterikulttuurin hienoksiin vähemmän paneutuneelle se on pitkä aika. Yksinkertaiseen mieleeni hiipi ajatus, että vähempikin toisto riittäisi. Parissa tunnissa olisi voinut esille tuoda näyttämön kielellä tarinan sisällön.

Tekniikka ja lavastus olivat vaikuttavia. Kekseliäisyyttä oli käytetty vähemmän kustannuksia miettien. Näyttelijät suoriutuivat osistaan hienosti ja sieviä nuoria naisia Eevan asussa sai ihailla ainakin tarpeeksi. Jokainen läsnä ollut kunnioitti näyttelijöiden suoristusten laatua ja määrää.

Mikään sisäänvetotuote ei esityksestä tule, ellei sitten epäoleellisuudet herätä kiinnostusta. Teatteriammattilaiset näkevät varmaankin asiassa monia asioita tosin. Joidenkin mielestä katsominen oli elämys, toiset puhuivat mitäänsanomattomasti mielenkiintoisesta esityksestä.

Voiko näytelmää suositella? Riippuu kysyjästä tietenkin, ja jälkeenpäin voi sitten valittajille todeta, että pitäisikö toisten päästä meitä helpommalla.

Käsiohjelmasta  lunttasin, mitä Leo Tolstoi oli kirjoittaessaan ajatellut, ja miten näytelmä oli hänen mielessään kehittynyt. Se ehkä selittää joitakin asioita,  jotka aluksi tuntuivat ihan kummalliselta asiaan kuulumattomalta keikaroinnilta.

Ihmisen tunteiden vellomista kuvattiin fyysisen koskettavasti. Sitä katsoessaan tavallinen tallaaja tuntee itsensä tunteeellisesti kehittymättömäksi ja yksinkertaiseksi. Anna Kareninan suuri rakkaustarina  on sopinut paremmin Venäjän  1800-luvun sääty-yhteiskuntaan , tuli tällä nykytantereelle seisovalle ensiksi mieleen.

 Intohimon, rakkauden ja jokapäiväisen elämän yhteensovittamisen ongelma on varmaan tänäänkin ajankohtainen. Ja tuota tragedia ihmetellessä muistui mieleeni isäni viisaus:
- Hyveellisyytemme ei johdu vahavasta luonteesta, vaan heikoista himoista.

 Kommentit

Heikki Saari
18.02.2010 klo 11:24
Yli hilseen meni! Vaikka esityksen erästä pääroolia esittikin sisareni tytär,en siitä huolimatta ymmärtänyt, mikä oli se suuri taiteellinen anti. Jouko Turkka yritti tätä samanlaista " tekotaidetta " aikanaan ja vähän huonolla menestyksellä.Voi toki olla niin, että vähäinen teatteritaiteen kokemus oli minulla esteenä näytelmän ymmärtämiselle, mutta en ole varma haluankokaan koskaan kehittyäkään niin suureksi asiantuntijaksi, että ymmärtäisin tätä. Toki on myönnettävä, että taidetta katsemalla, tai kuuntelemalla ymmärrys paranee. Omalta kohdaltani sen on tehnyt Naantalin musiikkijuhlat joka on kehittänyt ymmärrystäni vaativamman musiikin suuntaan. Kommentin antoi ent.Naantalilainen pelimanni