Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

 

Torpasta toimitusjohtajaksi, Kansakoulusta sosiaalineuvokseksi

Torpasta toimitusjohtajaksi,  Kansakoulusta  sosiaalineuvokseksi, otsikolla  voisi  Jorma Salmikiven menestystarinan pelkistää.

Renki ja sotilas

Luonnonmaan pikku torpasta Jorma paremmin Jorkkana tunnettu poika lähti koulun jälkeen vuonna 1939  työn  perään Rymättylän rengiksi Tanilaan, sieltä Kurisiin ja sitten Röölingiin kunnes 9.3.1943 käsky kävi ja hänen velvollisuudeksi tuli astua riviin puolustamaan isänmaata. Täysi-ikäisyyden hän saavutti siviilin päästyään ja   taakse oli jäänyt jo kovia kokemuksia niin työstä kuin tuskasta.

 

Mallipuusepästä Rainan johtajaksi

Työ syrjään tartuttiin ja maan rakentaminen aloitettiin. Jorkka sai pätkä töitä satamaradalla ja rakennuksilla kunnes käsistään kätevä nuorimies pääsi mallipuusepän oppiin Kopelle ja sieltä vuonna 1949 tie jatkui Myllykoneelle, jota hän mallipuuseppänä palveli vuoteen   1972 asti.  
Myllykoneen jälkeen Jorkka sai vastaanottaa  työn- ja liikkeenjohdollista vastuuta. Hänen taitonsa johtaa joukkoja myötäsukaisesti teki hänestä sosiaalisen työllistämisen taiturin. Hänet nimitettiinkin vaajatyökykyisten työpajan Rainan ensimmäiseksi johtajaksi . Hän kehitti verstaasta toimivan ja turvallisen työpajan 25  kanssaihmisilleen, joilla oli tarvetta saada erityiset olosuhteet työllistyäkseen ja voidakseen elää  joka päivästä elämää. Siitä tehtävästä Jorkka siirtyi ansaitulle eläkkeelle vuonna 1986.

Lakkopäällikkö

Ammattiyhdistystoimintaan Metalliliitossa Jorkka osallistui Kopen ajoista lähtien ja Myllykoneella ollessa hänestä tuli osaston puheenjohtaja ja vuoden 1956 yleislakkotoimikunnan puheenjohtaja. Vaativa ja vastuullinen tehtävä olisi tuskin voinut saada sopivampaa hoitajaa. Naantalin toimikunta joutui hoitamaan öljynkuljetusten keskeyttämiset ja niiden luvanvaraiseksi saattamisen. Siinnä oli Naantalia laajemmasta asiasta kyse. Mutta rauhanomaisesti se ja kaikki muutkin hommat hoituivat. Poliisikin kiitteli mallikelpoista järjestyksenpitoa. Työläisten oikeuksia puolustettiin, mutta järjestyneesti ja hulinaksi ei vannoutunut asevelisosialisti halunnut tilannetta päästää. Kommunisteilla ei ollut tässä kylässä mahdollisuuksia sekasorron lietsomiseen. Jämpti, mutta sovinnollinen Jorkka osasi nämäkin suhteet hoitaa riitaantumatta. Jorkka oli tietoinen sosialidemokraatti, joka osasi kuunnella , ja joka ei provosoitunut.

Puheenjohtajan kova paikka

Hänen kaltaiset miehet olivat kysyttyjä puolueen hommissa. Ensin Jorkka pisti NTY:n jäsenasiat kuntoon. Noilta ajoilta muistan pihaan tulleen Adrie - merkkisen hienon vaalean vihreän 250 kuutioisen moottoripyörän. Vaatimaton, mutta voimakas oli tuon kaksikon jättämä vaikutelma.
Eikä ihme, että hänet valittiin Naantalin Työväenyhdistyksen johtoon. Hänen kohtalokseen tuli joutua  yhdistyksen johtoon  juuri Työväentalon (Kinon) elokuvatoiminnan käynnistymisen aikoihin 1950-luvun lopulla. Kymmenen seuraavaa vuotta olivat sodan jälkeisen ajan raskainta kautta: Luottamushenkilövero piti nostaa aina 90 prosenttiin, jotta talon veloista selvittiin. Tuhansia talkootunteja on Jorkan palkattomassa tilinauhassa. Talo selviytyi karikoista ja entiseen Työväentaloon perustuu Naantalin Työväenyhdistyksen Säätiön vankka taloudellinen asema.

Kaupunginjohtajan varamies,  valtuuston varapuheenjohtaja, mutta ennen muuta sosiaalilautakunnan puheenjohtaja

Maalaiskunnan valtuustossa Jorkka ehti osallistua kaupungin ja maalaiskunnan yhdistymispäätökseen. Ja hän oli yksi Naantalin ainutkertaisen vasemmistoenemmistön tekijöistä. Yhtyneen Naantalin hallinnossa Jorkalle lankesi sosiaalilautakunnan johtaminen. Kahden vuosikymmenen aikana Naantalista kehittyi hyvinvointikaupunki. Monien vuosien aikana Naantali valittiin Suomen  sosiaalitoimen ykköskunnaksi, hyvänä kakkosena oli tuolloin Helsinki.
 Sosiaalilautakunnan johtaminen oli vähintäänkin puolipäivästä. Laivaliikenteen aikana monet yöt hänen hellässä huomassa oli poliisin huostaan joutuneita lapsia ja kesälomalta palavaa puheenjohtajaa odottivat kotirapuilla toimeentuloasiakkaat. Laitoshoitoon pakkopassittaminen kuului sekin luontaisetuihin.  Mutta ikäviinkin, synkkiinkin muistoihin Jorkka osaa heittää kevyen valoisan säteen. Se ei ole pelkästään synnynnäistä kykyä, vaan siinnä näkyvät eletyn elämän opetukset.  Jorkan räsymatossa on useita tummia raitoja monien vaaleiden lisäksi.

Jorma Salmikivi oli myös kaupunginjohtajan varamies ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja. Naantalissa oli vaikeita erimielisyyksiä ja taas Jorkka oli oikeassa tehtävässä sovittelijana. Hän tuli hyvin toimeen Jaakko Kalkkaan kanssa ja hän pystyi hoitamaan monia konflikteja. Siinnä sivussa puoli huomaamatta hän   onnistui hoitamaan tärkeällä sosiaalisektorille rahoitusta. Jorkalle ei olut kenenkään helppoa sanoa: EI. Naantalin ensimmäinen vanhustentaloprojekti oli yksi hänen lempilapsista. Jorkka ja kaupungininsinööri Eero Suvanto olivat hyvin erilaisia, mutta tehokas pari pisti tuulemaan ja vielä tänäänkin Jorkka entisenä puheenjohtajana kantaa huolta Vanhusten Tuen asioista.

Viking terminaalisotkun selvittäminen kaatui valtuuston varapuheenjohtajan olleen Jorkan niskoilla. Siinäkin hän yritti sovittelua, mutta pystyi myös koviin päätöksiin, kun kaupungin etu sitä vaati.

Linnavuoren kupeella seisoo muistomerkki

Jorkan talo nousi omin käsin Viialaan Linnavuoren rinteelle. Se vei neljä vuotta kovan työn ja muun toiminnan ohella. Toivo vallon kanssa rakennettu paritalo valmistui 1960. Hieno hyvin hoidettu ympäristö on voittanut pihakilpailuja ja se seisoo ylvään ja ryhdikkäänä paikallaan isäntänsä muistomerkkinä. Se on rakentajan, tekijän teos.
Ja siinnä talossa asuu Hilkan kanssa Jorma, Naantalin työväenyhdistyksen ensimmäinen neuvos: Sosiaalineuvos Jorma Salmikivi ei kalskahda komealta. Siinnä pehmeä perussointi. Neuvoksen sisällä on ihminen, jolla on silmää heikommille ja  pienemmille. Kokemuksesta Työväentalon talkoissa tiellä olleena nappulana muistan ystävälliset Jorkan katseen ja ymmärtäväisen opastuksen. Kunpa hänen kaltaisiaan olisi enemmän.